Wykonanie
Share the post "Pierogi ze
szpinakiem,
grzybami i
serem cheddar/Spinach, mushroom and
cheddar pierogi"Pierogi-nasz hit eksportowy, są uwielbiane na całym świecie. Stwierdziłam więc, że czas najwyższy nauczyć się je lepić, tym bardziej że święta za pasemNa moje pierwsze pierogi w życiu, wybrałam te z nadzieniem ze
szpinaku,
grzybów i
sera cheddar (można oczywiście dodać inny ulubiony, oby o wyrazistym smaku). Sam farsz i ciasto robi się bardzo sprawnie, jednak lepienie ich zajmuje dużo więcej czasu. Szczęśliwie pomogła mi moja połówka i wstyd się przyznać, był w tym dużo lepszy ode mnie:). Polecam!Scroll down for recipe in English(4-5 porcji)Składniki na nadzienie:1/2 kg
szpinaku, mrożonego lub świeżego1/2 szklanki
wody1/2 kg
pieczarek, posiekanych2 łyżki
oleju rzepakowego100 g
sera Cheddar lub innego żółtego o wyrazistym smaku, startego na tarce1/2 łyżki
czosnku granulowanego
sól i mielony
czarny pieprz do smaku2 średnie
cebule ok. 250 g (pokrojone w drobną kostkę)Składniki na ciasto:3 3/4 szklanki
mąki pszennej2
jajka1 łyżeczka
soli3 łyżki kwaśnej
śmietany1/3 szklanki letniej
wodyPrzygotowanie:W celu przygotowania nadzienia, umieść
mrożony szpinak wraz z
wodą w rondlu i podgrzewaj pod przykryciem do jego rozmrożenia, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj aż odparowania całej wilgoci, odstaw.Następnie podsmaż posiekane
grzyby na
oleju, do momentu odparowania ich
soków, dodaj posiekaną
cebulę i smaż do zeszklenia. Wmieszaj
szpinak, dopraw
solą,
czosnkiem i
pieprzem i smaż jeszcze przez chwilę, do odparowania możliwie jak największej ilości wilgoci. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp
ser, wymieszaj i odstaw.W celu przygotowania ciasta wymieszaj
jajka z
solą i
śmietaną. Cały czas mieszając dodawaj
mąkę i
wodę, następnie zagniataj powstałą masę aż do utworzenia się jednolitego ciasta (bardzo pomocny w tym jest blender z nakładką do ciast).Podziel ciasto na porcje i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do
ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później widelcem. Umieść na posypanej
mąką powierzchni.Gotuj pierogi po klika równocześnie w osolonej wodzie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach).Następnie umieść je na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju i podsmaż z każdej strony do zarumienienia. Podawaj ciepłe.Smacznego!
English version(4-5 servings)Ingredients for the filling :1/2 kg fresh or frosted spinach1/2 cup water1/2 kg white mushrooms (chopped)2 tbs canola oil100 g mature
Cheddar (grated)1/2 tbs garlic granulessalt and ground black pepper to taste2 medium onions 250 g (chopped finely)Ingredients for the dough:3 3/4 cups plain
flour2 eggs1 tsp salt3 tbs soured cream1/3 cup lukewarm waterPreparation:To prepare filling place spinach with splash of water in a pot and cook covered until spinach is defrosted, remove cover and cook some
more until there is no
more water. Leave aside.Next cook chopped mushrooms on oil, until there is no
more water, add chopped onions and fry some
more, until onions are translucent. Stir in spinach, season with salt, garlic granules and black pepper and cook some
more until mixture is as dry as possible. Remove from fire, stir in grated cheese and leave aside.To prepare dough combine eggs with salt and soured cream. Gradually add water and
flour. Knead until smooth.Take portions of the dough and roll them out with rolling pin until about 3mm thick. Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured
tray until you are ready to boil them.Boil the pierogies a few at a
time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes).Add the pierogies in a large pan with a dash of oil and fry until lightly crispy and
serve.Enjoy!
Share the post "Pierogi ze
szpinakiem,
grzybami i
serem cheddar/Spinach, mushroom and
cheddar pierogi"