ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym

Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Mój wymysł i pierwsze zmagania z zaklejaniem pierogów falbanką...
Nie są może zbyt piękne, ale z każdym kolejnym idzie mi co raz lepiej.
Z tym nadzieniem i w tym cieście, nawet najbrzydsze będą smakowały wybornie!
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite.
(Ponieważ gorąca woda może poparzyć nam ręce, warto pomóc sobie mikserem ze spiralnymi widełkami)
Uformowane w kulę odkładamy pod misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej).
Farsz:
450g mrożonego szpinaku
80g żółtego sera
3 spore ząbki czosnku
1 średnia cebula
przyprawa warzywna
biały pieprz mielony
olej rzepakowy do smażenia i gotowania
Szpinak rozmrażamy w rondelku i odsączamy wodę.
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę prosto do szpinaku.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do farszu.
Doprawiamy całość przyprawą i pieprzem do smaku, po czym dobrze mieszamy.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do ostudzonego szpinaku.
Wszystko dobrze mieszamy, by składniki się połączyły.
Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm i wykrawamy kółka odpowiedniej dla nas wielkości.
Nakładamy farsz tak, by wszystko dało się dobrze zakleić i formujemy pierożki.
W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i oleju, by pierogi się nie posklejały.
Gdy zawrzy, wrzucamy pierogi i gotujemy do wypłynięcia ich na powierzchnię.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego z kilku względów staje się w kuchni niezastąpiony. W przypadku pierogów, świetnie uelastycznia ciasto, sprawia, że zawsze wyjdą z gotowania bez szwanku, a cebula po usmażeniu na nim nie ma nieciekawego posmaku, który potrafią pozostawiać kiepskiej jakości produkty.
Sprawia też, że każdego dnia dodajemy do swojej diety, elementy ważne dla naszego zdrowia, nawet tego nie zauważając. :)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/falbankowe-pierogi-ze-szpinakiem-i.html