Wykonanie
Share the post "Pieczony
halibut w sosie z czerwonego wina/ Baked
halibut with red
wine sauce"Dziś przedstawiam przepis na pieczonego
halibuta w aromatycznym sosie z
czerwonego wina z
pieczarkami i
śmietanką. Danie robi się łatwo, szybko i przyjemnie, dlatego jest doskonałe także na obiad w tzw. tygodniu. Przepis pochodzi z książki niezawodnej
Hanny Szymanderskiej. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPieczony
halibut w sosie z
czerwonego wina(6 porcji)Składniki:800 g filetów z
halibuta1 łyżka
soku z cytrynysól i
pieprz1
cebula, pokrojona w drobną kostkę3 łyżki
oleju200 g
pieczarek, pokrojone w grube plastry1 łyżka
masła2 łyżki
mąki1/2 szklanki
bulionu1 łyżka
koncentratu pomidorowego1/4 łyżeczki mielonej
papryki1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina3 łyżki gęstej
śmietanyPrzygotowanie:Filety umyj, osusz papierowymi ręcznikami i
skrop sokiem z cytryny. Następnie dokładnie
posól je i popieprz, przykryj i wstaw na 60 minut do lodówki (ja oczywiście
skróciłam ten czas do 30 min).
Cebulę zeszklij na 1 łyżce
oleju, po czym dodaj
pieczarki i smaż na dosyć dużym ogniu, mieszając przez ok.5 minut.W rondelku na średnim ogniu rozpuść
masło i wsyp
mąkę. Smaż zawartość mieszając przez minutę, po czym wlej zimny
bulion i stale mieszając gotuj aż sos zgęstnieje.Do powstałego sosu dodaj
koncentrat pomidorowy,
cebulę i
pieczarki. Dopraw
solą,
pieprzem i
papryką, wymieszaj i odstaw.Filety
halibuta obtocz w
mące i obsmaż na rozgrzanym
oleju do zarumienienia, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym.Gorący sos wymieszaj z
winem i
śmietaną, po czym polej przygotowane filety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 5-7 minut.Podawaj
ryby gorące np. na puree ziemniaczanym.Smacznego!

English version(6 servings)Ingredients:800 g
halibut fillets1 tablespoon lemon juicesalt and pepper1 onion, finely diced3 tablespoons oil200 g mushrooms, cut into thick slices1 tablespoon butter2 tablespoons
flour1/2 cup chicken or vegetable stock1 tablespoon tomato paste1/4 teaspoon ground pepper1 cup dry red
wine3 tablespoons of thick heavy creamPreparation:Pat dry the fillets with paper towels and sprinkle with lemon juice. Season with salt and pepper, and place in refrigerator for 60 minutes.Heat 1 tablespoon of oil in large skillet, add onion and cook until translucent. Next add the mushrooms and cook on high heat for next 5 minutes, stirring from
time to
time. Set aside.In a saucepan heat the butter over medium heat and add the
flour. Cook for a minute, constantly whisking, then add cold stock and cook, stirring constantly, until the sauce thickens.Add add tomato paste, onions and mushrooms. Season with salt, pepper and
paprika, stir and set aside.Dredge the
hallibut fillets in
flour and cook until golden brown, next place in an ovenproof dish.Mix sauce with
wine and cream, then
pour over prepared fillets. Bake in the preheated to 180 oC oven for 5-7 minutes.Enjoy!

Share the post "Pieczony
halibut w sosie z czerwonego wina/ Baked
halibut with red
wine sauce"



