Wykonanie
Strogonow to moje pierwsze skojarzenie z kuchnią rosyjską. Nie gości u nas zbyt często, bo to dość ciężkie danie. Niektórzy dodają też
paprykę, lub
kiszone ogórki. W mojej wersji tylko
mięso,
cebula i
pieczarki. Do tego kieliszek dobrego
wina i Boeuf Stroganoff wjeżdża na stół :-)Sładniki:½ kg
polędwicy wołowej300g
pieczarek2
cebuleSzklanka
bulionu200g
śmietany 12%Łyżka
mąkiŁyżka
koncentratu pomidorowegoŁyżka
masła2 łyżki
olejuSólPieprzSpora szczypta
chili w płatkachWykonanie:Na dużej patelni rozgrzewamy
olej i roztapiamy
masło. Podsmażamy obrane
pieczarki, pokrojone w grube plastry. Zdejmujemy na talerzyk, a na patelnię wrzucamy obraną
cebulę pokrojoną w
pióra, solimy, a jak się zeszkli, to dokładamy ją do
pieczarek. Na patelni podsmażamy teraz
wołowinę pokrojoną w paski i oprószoną
mąką. Do zrumienionego
mięsa dokładamy
pieczarki z
cebulą, całość smażymy chwilkę, zalewamy
bulionem i
śmietaną, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
płatki chili. Mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dusimy ok. 10-15 minut i podajemy z
pieczywem.


