Wykonanie
Kolejna propozycja na doskonały dodatek do dania głównego, ja podaję ją zamiast
ziemniaków i świetnie sprawdza się w tej roli.
Cukinia ponacinana jak
ziemniaki w tym przepisie, z
czosnkiem,
bazylią i
suszonymi pomidorami, następnie upieczona do miękkości w piekarniku z odrobiną
białego wina, co dodaje jej aromatu. Jest to bardzo lekkie danie, więc polecam je też dla wszystkich dbających o linię. Polecam!Scroll down for English
Cukinia Hasselback (2 porcje)Składniki:2 małe
cukinie3 łyżki posiekanych
suszonych pomidorów z
oleju3 łyżki posiekanych świeżych liści
bazylii,
oliwa z oliwek3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
sól i mielony
czarny pieprzbiałe
wytrawne wino (ok. 1/4 szklanki)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Umyj i osusz
cukinie.Na dużej desce do krojenia ponacinaj
cukinie w 1/2 cm plastry, uważając żeby nie przeciąć ich całkowicie.Natłuść naczynie żaroodporne i włóż
cukinie. Najlepiej małym pędzelkiem kuchennym natłuść
cukinie oliwą z oliwek, szczególnie miejsca
między plasterkami, następnie
posól je i popieprz.Teraz nafaszeruj
cukinie między plasterkami
czosnkiem,
suszonymi pomidorami i
bazylią.Wlej
białe wino na spód naczynia do pieczenia.Piecz przez 35 minut lub do miękkości.Smacznego!

English versionHasselback Zucchini (2 servings)Ingredients:2 small zucchinis3 tablespoons of chopped sun-dried tomatoes in oil3 tablespoons chopped fresh basil leaves,extra virgin
olive oil3 cloves garlic, minced or chopped finelysalt (to taste)ground black pepper (to taste)dry white
wine (use 1/4 cup)Preparation:Preheat oven to 180 o C. Wash and dry zucchinis.On a large cutting board with sharp knife, slice zucchini horizontally, virtually all the way down, while leaving slices all attached at base, making slices 1/2 cm.Oil a baking dish, place zucchinis next to each other. With a basting brush,
wipe zucchini with oil liberally, getting into crevices made from cutting.Salt and pepper to tasteWith fingers, stuff some minced garlic, basil and sun-dried tomatoes pieces down into slice crevices as best you can.
Pour some white
wine around base of zucchini.Bake in preheated oven for 35 minutes, or until zucchini slices are tender with fork.
Serve.Enjoy!

Share the post "Pieczona
cukinia Hasselback z
czosnkiem,
bazylią i
suszonymi pomidorami"



