Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni;-). Wariacji z ich udziałem jest całe mnóstwo. Ja proponuję je w sosie z
suszonych pomidorów. Nadają się zarówno na obiad rodzinny jak i kolację ze znajomymi. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, ale obronią się również z
pieczywem.

Składniki:2
polędwiczki wieprzowe,1 słoik
suszonych pomidorów w
oleju,1
szalotka,3 ząbki
czosnku,50 - 100 ml białego
wytrawnego wina,100 ml
bulionu drobiowego,50 ml
śmietanki 30%,pęczek świeżej
bazylii,
sól i
czarny pieprzPrzygotowanie:
Mięso pokrój w poprzek, otrzymując z polędwiczek ok. 2 centymetrowe eskalopki. Delikatnie rozbij je ręką. Dopraw
solą i
pieprzem. Na
oleju z
pomidorów usmaż kotleciki, zdejmij z patelni.
Czosnek obierz i drobno posiekaj,
pomidory pokrój w paseczki,
szalotkę w drobną kostkę. Dodaj na patelnię na której smażone było
mięso szalotkę i
czosnek,
pomidory. Po chwili
białe wino i
bulion . Gotuj kilka minut, aż część płynu odparuje. Dodaj
mięso,
śmietankę i posiekaną
bazylię. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.