ßßß

Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni;-). Wariacji z ich udziałem jest całe mnóstwo. Ja proponuję je w sosie z suszonych pomidorów. Nadają się zarówno na obiad rodzinny jak i kolację ze znajomymi. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, ale obronią się również z pieczywem.
Składniki:2 polędwiczki wieprzowe,1 słoik suszonych pomidorów w oleju,1 szalotka,3 ząbki czosnku,50 - 100 ml białego wytrawnego wina,100 ml bulionu drobiowego,50 ml śmietanki 30%,pęczek świeżej bazylii,sól i czarny pieprzPrzygotowanie:Mięso pokrój w poprzek, otrzymując z polędwiczek ok. 2 centymetrowe eskalopki. Delikatnie rozbij je ręką. Dopraw solą i pieprzem. Na oleju z pomidorów usmaż kotleciki, zdejmij z patelni. Czosnek obierz i drobno posiekaj, pomidory pokrój w paseczki, szalotkę w drobną kostkę. Dodaj na patelnię na której smażone było mięso szalotkę i czosnek, pomidory. Po chwili białe wino i bulion . Gotuj kilka minut, aż część płynu odparuje. Dodaj mięso, śmietankę i posiekaną bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem.