ßßß
(4 porcje)Składniki:4 jajka, białka i żółtka oddzielnie6 łyżek cukruszczypta soli50 g rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami200 g mąki250 ml mleka2 łyżki masła1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę50 g orzechów włoskichopcjonalnie cukier puder do podaniaPrzygotowanie:W średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy.Dodaj mąkę i mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta.Na większej patelni rozpuść na średnim ogniu 1 łyżkę masła, wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia.Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.Resztę masła rozpuść na tej samej patelni, wsyp 4 łyżki cukru i smaż na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dodaj jabłka i kawałki orzechów, podsmaż przez kilka minut po czym wylej na pokrojony omlet.Podawaj omlet posypany cukrem pudrem.Smacznego!
English versionOmelette with caramel apples(4 servings)Ingredients:4 eggs, whites and yolks separated6 tablespoons of sugarpinch of salt50 g of raisins, soaked in hot water and and dried with paper towels200 g flour250 ml of milk2 tablespoons butter1 large apple, peeled and diced50 g walnutspowdered sugar to servePreparation:In a medium bowl, place egg yolks, 2 tablespoons of sugar and a pinch of salt and mix until thick, pale and fluffy.Add the flour and milk and mix to a smooth dough. Beat egg whites until stiff and also stir into the prepared dough.In a large pan melt 1 tablespoon of butter over medium heat. Add the dough, sprinkle it with raisins, cover the pan with a lid and cook on low heat for 4 minutes. Next turn over and cook until golden brown.Place the omelette on a cutting board and cut into small pieces.Melt the remaining butter in the same pan, sprinkle with 4 tablespoons of sugar and cook over low heat until dissolved. Then add the apples and walnuts,cook for a few minutes then pour on the sliced omelette.Dust the omeltte with powdered sugar and serve.Enjoy!Share the post "Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples"


