ßßß
(2 porcje)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego1 cebula, posiekana w drobną kostkę2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki400 g krojonych pomidorów w puszce1 kg małż, oczyszczonych1 szklanka białego wytrawnego winamała garść natki pietruszki, posiekanej do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut.Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały.Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z grzankami.Smacznego!
English versionChilli tomato mussels(2 servings)Ingredients:2 tablespoons olive oil or vegetable oil1 onion, finely chopped2 cloves garlic, finely chopped1 red chilli, thinly sliced400 g tin chopped tomatoes1kg mussels, bearded and ready to cook1 cup dry white winehandful parsley, roughly choppedPreparation:In a saucepan heat oil over medium high heat. Add onion, garlic and chilli and sauté until onions are translucent. Add chopped tomatoes and simmer for five minutes.Add the mussels and white wine and stir till well combined. Add lid to saucepan and simmer for five minutes, tossing the pot a couple of times during that time to move the mussels around.Add chopped parsley, season with salt if necessary and stir, then serve with the sauce and a few slices of toasted bread.Enjoy!
Share the post "Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels"


