ßßß
(3-4 porcje)Składniki:650 g ulubionej części wołowiny, ja najczęściej używam sezonowanego rostbefu, pokrojonego w cienkie plasterki, koniecznie w poprzek włókien3 łyżki mirinu3 łyżki sosu sojowego2 łyżki sake2 łyżki brązowego cukru1/4 łyżeczki płatków chili2 ząbki czosnku, posiekane200 g szparagów, przyciętych i pokrojonych na kawałki (można zamienić na fasolkę szparagową)150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki2 łyżki oliwy z oliwekposiekana dymka do podaniaPrzygotowanie:W małej miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, sake, brązowy cukier, chili i czosnek. Zalej marynatą mięso i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.W woku lub głębokiej rozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj mięso wraz z marynatą.Dodaj szparagi (lub fasolkę) i pieczarki i smaż aż mięso się zarumieni a sos zgęstnieje, przez około 10 minut.Podawaj danie z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane posiekaną dymką.Smacznego!
English versionEasy teriyaki steak with mushrooms and asparagus(3-4 servings)Ingredients:650 g beef steak sliced against the grain in thin strips3 tbsp mirin3 tbsp soy sauce2 tbsp sake2 tbsp brown sugar1/4 tsp red pepper flakes2 garlic cloves, minced200 g asparagus, trimmed and chopped (or green beans)150 g sliced mushrooms2 tbsp olive oilchopped scallions for servingPreparation:In a smal bowl mix mirin, soy sauce, sake, brown sugar, red pepper flakes, and garlic. Mix with steak slices and refrigerate for a few hours (or overnight).Heat olive oil in a wok or deep pan over high heat. Toss in the steak, marinade and all into the pan.Add in asparagus and mushrooms at once, stir fry everything until the steak has browned and the sauce has thickened, about 10 minutes.Serve with cooked pasta or rice garnished with sliced scallions.Enjoy!
Share the post "Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus"


