Wykonanie
Share the post "
Kurczak z
cykorią w sosie z
winem Marsala / Chicken chicory with
Marsala sauce"Rzadko używam
cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya w jego książce „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course” postanowiłam dać jej szansę po raz kolejny i nie żałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony
kurczak z duszoną
cykorią w sosie ze
słodkim winem Marsala smakował wybornie.
Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz
cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:
oliwa z oliwek, do smażenia2
piersi z kurczaka, ze skórą2 główki
cykorii, z odciętym głąbem i przekrojone wzdłuż na pół4 gałązki
tymianku1 ząbek
czosnku, obrany i lekko zgnieciony1/4 szklanki
wina Marsala3/4 szklanki
bulionu z kurczaka1 łyżka
masłasól i mielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu trochę
oleju. Dopraw
kurczaka z każdej strony
solą i
pieprzem i połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Dodaj
cykorię, przekrojoną stroną do dołu, 2 gałązki
tymianku i
czosnek, po czym smaż przez 3-4 minuty, aż skórka
kurczaka będzie już porządnie zarumieniona.Przełóż
kurczaka i
cykorię na drugą stronę, wlej
wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki
kurczaka z dna patelni. Dodaj
bulion wraz z
masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając od czasu do czasu
kurczaka sosem, lub do momentu aż przestanie być surowy w środku.Podawaj
kurczaka wraz
cykorią polanego sosem i z resztą
tymianku.Smacznego!

English versionChicken chicory with
Marsala sauce(4 servings)Ingredients:
olive oil, for frying2 chicken breasts, skin on2 heads of chicory, trimmed and cut in half lengthways4 thyme sprigs1 garlic clove, peeled and lightly crushed1/4 cup
Marsala wine3/4 cup chicken stock1 tbsp of butterSea salt and freshly ground black pepperPreparation:Heat a heavy-based pan over a medium heat and add a little oil. Season the chicken on both sides, and place it, skin
side down, in the hot pan. Add the chicory, cut
side down, 2 thyme sprigs and the garlic and cook for 3–4 minutes until the chicken skin is dark golden.Turn the chicken and chicory over.
Pour in the
Marsala to deglaze the pan, scraping up the bits from the bottom, then add the chicken stock and a butter. Cook over a medium heat for 10 minutes, occasionally spooning over the sauce, until the chicken is just cooked through.
Serve the chicken and chicory topped with spoonfuls of sauce and garnished with the remaining thyme sprigs.Enjoy!

Share the post "
Kurczak z
cykorią w sosie z
winem Marsala / Chicken chicory with
Marsala sauce"



