ßßß
(4 porcje)Składniki:oliwa z oliwek, do smażenia2 piersi z kurczaka, ze skórą2 główki cykorii, z odciętym głąbem i przekrojone wzdłuż na pół4 gałązki tymianku1 ząbek czosnku, obrany i lekko zgnieciony1/4 szklanki wina Marsala3/4 szklanki bulionu z kurczaka1 łyżka masłasól i mielony czarny pieprzPrzygotowanie:Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem i połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Dodaj cykorię, przekrojoną stroną do dołu, 2 gałązki tymianku i czosnek, po czym smaż przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka będzie już porządnie zarumieniona.Przełóż kurczaka i cykorię na drugą stronę, wlej wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Dodaj bulion wraz z masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając od czasu do czasu kurczaka sosem, lub do momentu aż przestanie być surowy w środku.Podawaj kurczaka wraz cykorią polanego sosem i z resztą tymianku.Smacznego!
English versionChicken chicory with Marsala sauce(4 servings)Ingredients:olive oil, for frying2 chicken breasts, skin on2 heads of chicory, trimmed and cut in half lengthways4 thyme sprigs1 garlic clove, peeled and lightly crushed1/4 cup Marsala wine3/4 cup chicken stock1 tbsp of butterSea salt and freshly ground black pepperPreparation:Heat a heavy-based pan over a medium heat and add a little oil. Season the chicken on both sides, and place it, skin side down, in the hot pan. Add the chicory, cut side down, 2 thyme sprigs and the garlic and cook for 3–4 minutes until the chicken skin is dark golden.Turn the chicken and chicory over. Pour in the Marsala to deglaze the pan, scraping up the bits from the bottom, then add the chicken stock and a butter. Cook over a medium heat for 10 minutes, occasionally spooning over the sauce, until the chicken is just cooked through.Serve the chicken and chicory topped with spoonfuls of sauce and garnished with the remaining thyme sprigs.Enjoy!
Share the post "Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce"


