Wykonanie
Bardzo przyjemne danie autorstwa Gordona Ramsaya, ale tym razem sięgnęłam do jego książki „Szef kuchni po godzinach”, Gordon we wstępie do tego przepisu twierdzi,że taki chicken pie robiła dla niego jego mama. Przepis jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników, jednak samo wykonanie wymaga już trochę zachodu. Zabrałam się za nie po przyjściu z pracy i zanim było gotowe,zdążyłam już baaardzo zgłodnieć. Proponuję je na weekend lub jeżeli chcemy zrobić je w tygodniu, przygotujcie sobie formę wyłożoną
ciastem dzień wcześniej i przechowujcie w lodówce. Ja na pewno tak zrobię następnym razem.Tak czy inaczej jest to bardzo przyjemne danie na zimowy wieczór.:)Kornwalijski placek z
kurczakiem (4 porcje)Składniki:800 ml
bulionu z kurczakalistki z dużej gałązki
tymianku3 duże
piersi z kurczaka bez kości (ok. 600 g)300 g
młodych obranych
cebulek lub
szalotek200 g kapeluszy
pieczarek,umytych50 g
masła50 g
mąki pszennej100 ml gęstej
śmietany500 g kruchego ciasta,najlepiej z tego przepisu na tartę (nieupieczonego)2 duże
żółtka, rozkłócone z 1 łyżką
wody do posmarowania ciasta
sól morskaPrzygotowanie:W średniej wielkości garnku zagotuj
bulion. Dodaj do niego liście
tymianku i gotuj w nim
piersi kurczaka 10-12 min. Wyłów je i odstaw do ostygnięcia.Wrzuć do
bulionu cebulki i gotuj na małym ogniu 5 min,następnie dodaj
pieczarki i gotuj kolejne 4-5 min,aż
cebulki i
grzyby będą miękkie. Przełóż je łyżką durszlakową do miskiZwiększ ogień pod garnkiem z
bulionem i gotuj, aż odparuje do 300 ml. Przelej go do innego naczynia.W tym czasie pokrój
piersi kurczaka na cząstki wielkości kęsów i wrzuć do
cebulki i
pieczarek.Wstaw ten sam garnek na ogień, rozpuść w nim
masło i wmieszaj
mąkę. Smaż ją mieszając, na średnim ogniu 3-4 min. Stopniowo dolewaj
bulion, nieustannie mieszając, aż składniki się połączą i sos nabierze kremowej konsystencji. Gotuj 5-10 min, by zgęstniał, następnie dodaj
śmietanę i ponownie zagotuj.Sprawdź czy nie potrzebuje doprawienia. Sos powinien być bardzo gęsty i kremowy. Przelej go do
kurczaka i
pieczarek i wymieszaj.Odstaw do całkowitego ostygnięcia (ja nie czekałam tak długo).Rozgrzej piekarnik do 200 oC.Podziel ciasto w stosunku 2:1 i rozwałkuj większą część na blacie posypanym
mąką na koło o średnicy 23-25 cm (miałam taką okrągłą formę) i grubości 3-4 mm. Wyłóż formę
ciastem i odkrój brzegi. Na cieście równomiernie rozprowadź farsz.Rozwałkuj mniejszą część ciasta,by otrzymać przykrywkę.Nałóż ciasto na farsz i przyciśnij do brzegów aby zabezpieczyć przed rozklejeniem. Środek przykrywki natnij na krzyż, aby w trakcie pieczenia mogła ulatniać się para
wodna. Odkrój nadmiar ciasta i pofałduj dekoracyjnie brzeg, a z odciętych kawałków można zrobić dekoracyjne listki.Posmaruj wierzch
jajkiem,posyp
solą i piecz ok. 35 min, aż ciasto zarumieni się na złotobrązowo.Smacznego!


Share the post "Kornwalijski placek z
kurczakiem Gordona Ramsaya"



