Wykonanie
Share the post "
Karp z musem
chrzanowym i prażonymi
migdałami /
Carp with horseradish mousse and roasted almonds"W moim rodzinnym domu
karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę lżejszą jego wersję z chrupiącą skórką, z lekkim musem z odczuwalnym akcentem
chrzanowym i prażonymi
migdałami. Poezja!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

Scroll down for recipe in English(4 porcje)Przygotowanie: 45 minSkładniki:4 spore filety z
karpia100 ml
śmietanki 36%3 łyżeczki
chrzanu śmietankowego ze słoiczka40 g
serka mascarpone lub
serka śmietankowegogarść uprażonych
płatków migdałowychsól i
pieprzsok z 1/2
cytrynyolej Kujawski z
cytryną i
bazylią do smażenia
mak do posypaniaPrzygotowanie:W małym rondelku wymieszaj dokładnie
śmietankę z
chrzanem, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj
mascarpone i dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej
olej Kujawski i włóż osolone filety z
karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie rumiana, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty , lub do momentu aż przestaną być surowe (sprawdź w najgrubszym miejscu filet).Wyłóż filety na talerze wraz z musem z
chrzanowym, posyp
makiem i prażonymi
migdałami i podawaj.Smacznego!

English version
Carp with horseradish mousse and roasted almonds(4 servings)Ingredients:4
carp fillets100 ml cream 36%3 teaspoons horseradish cream40 g
mascarpone cheesea handful of toasted flaked almondssalt and pepperjuice of half a lemonKujawski oil with lemon and basil for cookingpoppy seeds for sprinklingPreparation:In a small saucepan, mix cream with horseradish cream, place over low heat and cook for 5 minutes.Strain through a
fine sieve or cheesecloth and set aside to cool. Next stir in the
mascarpone cheese and season to taste with salt, pepper and lemon juice.In a large skillet, over high heat, warm the oil Kujawski and add
carp fillets skin
side down. Cook for 3-4 minutes, until the skin is browned, then turn the fillets over and cook for another 2 minutes, or until cooked (check the thickest part of the fillet).Place the fillets on plates with horseradish mousse, sprinkle with poppy seeds and toasted almonds and
serve.Enjoy!

Share the post "
Karp z musem
chrzanowym i prażonymi
migdałami /
Carp with horseradish mousse and roasted almonds"



