Wykonanie
Za jakimi kolorami najbardziej teraz tęsknię? Za
żółtym i zielonym. Za słońcem i
zielenią. W poszukiwaniu oznak wiosny wyruszyłam w chłodne lecz
słoneczne popołudnie do pobliskiego parku. Znalazłam!A po powrocie zaserwowałam żółty i zielony na talerzu.
Cytrynowo -
bazyliowe spaghetti . Niecodzienne, lekko kwaśne, pachnące
bazylią. Smakowało. Z kieliszkiem
wina - to wymarzona, wykwintna wiosenna kolacja.

(proporcje dla dwóch osób)

200 g spaghettisok z 1 dużej
cytryny75 ml dobrego
oleju75 g
parmesanu, startegoduża garść aromatycznych liści
bazyliipieprz i
sól do smakuZagotowujemy duży garnek
wody, dodajemy
sól i spaghetti. Gotujemy ok 8 minut.
Sok z cytryny,
olej i starty
parmesan umieszczamy w ciepłej misce i energicznie mieszamy. Dodajemy
bazylię i grubo mielony
pieprz.Odcedzamy
makaron i szybko mieszamy z
cytrynowo-
serowym "sosem".Przepis Nigel'a Slater'a z Sainsbury's Magazine,
March 2011
