ßßß Cookit - przepis na Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

nazwa

Wykonanie

Surówka z kalafiora, stylizowana na klasyczną coleslaw, jednak bez majonezu. Dziś podałam ją z łososiem pieczonym w burakach i płatkach migdałów z poprzedniego posta.
Do szatkowania kalafiora i marchwi użyłam nakładki w mikserze, jednak można to też zrobić tradycyjnie nożem. Ważne, żeby kalafior był dość cienko poszatkowany, a jego kształt nie jest tu najważniejszy - i tak trochę się rozpada przy krojeniu. Marchew można zetrzeć na dużych okach tarki. Bardzo lubię taką surówkę, także jako przekąskę.
W dressingu użyłam suszonej bazylii , ponieważ uważam, że genialnie pasuje do smaku surowego kalafiora.
Składniki:
1 kalafior
2 marchewki średniej wielkości
garść natki pietruszki
olej rzepakowy
sok wyciśnięty z cytryny
suszona bazylia
świeża bazylia
sól
pieprz
Poszatkuj kalafior i marchew. W miseczce przygotowuj dressing. Wymieszaj 3 łyżki oleju, 1 łyżkę soku z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i parę listków bazylii ( nie muszą być posiekane drobno) oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz. Zalej dressingiem surówkę, wymieszaj i odstaw na ok 15 minut, żeby wszystko przeszło smakiem.
Smacznego!
Źródło:http://kuchniamoje.blogspot.com/2015/10/surowka-z-kalafiora.html