Wykonanie
Surówka z
kalafiora, stylizowana na klasyczną coleslaw, jednak bez
majonezu. Dziś podałam ją z
łososiem pieczonym w burakach i płatkach
migdałów z poprzedniego posta.Do szatkowania
kalafiora i
marchwi użyłam nakładki w mikserze, jednak można to też zrobić tradycyjnie nożem. Ważne, żeby
kalafior był dość cienko poszatkowany, a jego kształt nie jest tu najważniejszy - i tak trochę się rozpada przy krojeniu.
Marchew można zetrzeć na dużych okach tarki. Bardzo lubię taką surówkę, także jako przekąskę.W dressingu użyłam suszonej
bazylii , ponieważ uważam, że genialnie pasuje do smaku
surowego kalafiora.Składniki:1
kalafior2
marchewki średniej wielkościgarść
natki pietruszkiolej rzepakowysok wyciśnięty z
cytrynysuszona
bazyliaświeża
bazyliasólpieprzPoszatkuj
kalafior i
marchew. W miseczce przygotowuj dressing. Wymieszaj 3 łyżki
oleju, 1 łyżkę
soku z cytryny, posiekaną
natkę pietruszki i parę listków
bazylii ( nie muszą być posiekane drobno) oraz 2 łyżeczki suszonej
bazylii,
sól i
pieprz. Zalej dressingiem surówkę, wymieszaj i odstaw na ok 15 minut, żeby wszystko przeszło smakiem.Smacznego!