Wykonanie
Share the post "
Kalafior zapiekany pod
serowym beszamelem Nigela Slatera"Uważam,że takie zapiekane dodatki do dań obiadowych są genialnym pomysłem,chociaż ten
kalafior powinien też świetnie sprawdzić się w roli dania głównego dla zatwardziałego wegetarianina. Ten rozpływający się w ustach
kalafior, zapiekany jest pod aromatyzowanym
goździkami i
cebulką beszamelem wymieszanym z
cheddarem, a całość przed samym pieczeniem posypana jest dodatkowo
parmezanem. Przepis na to cudo znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender” vol.1. Polecam!Czas przygotowania: 30 min,Czas zapiekania:20 min,Ilość porcji: 4 (jako dodatek) lub 2-3 (jako danie główne)Składniki:1 litr
mlekalistek laurowymała
cebulka (u mnie
szalotka)2
goździki50 g
masła50 g
mąki4 łyżki
śmietanki (u mnie 18 %)100 g
startego sera cheddar1 duży
kalafior4 łyżki startego
parmezanusól i
pieprzPrzygotowanie:Wlej
mleko do rondelka i wrzuć do niego
listek laurowy. Obierz
cebulę, wbij w nią
goździki i także włóż do rondelka z
mlekiem.Postaw rondel na dużym ogniu i doprowadź
mleko do wrzenia. W momencie gdy zacznie się podnosić, zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min, aby przeszło aromatem przypraw.W drugim rondelku z grubym dnem, roztop na dużym ogniu
masło, następnie wsyp
mąkę i dokładnie wymieszaj całość najlepiej trzepaczką. Mieszając gotuj zawartość, do zarumienienia. Następnie wyjmij z
mleka cebulkę i wlewaj je powoli do rondelka z
mąką,cały czas mieszając trzepaczką,aby nie zostały grudki.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem i zmniejsz ogień do bardzo małego. Gotuj sos jeszcze około 15- 20 minut, od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie wsyp
ser cheddar,wlej
śmietankę, wymieszaj i w razie konieczności ponownie dopraw.Potnij
kalafior w duże różyczki i wrzuć je do wrzącej,lekko osolonej
wody. Gotuj ok. 3-4 minut,lub do momentu aż będą jeszcze lekko twardawe,jednak wbita końcówka noża będzie wchodziła w nie prawie bez
oporu.Ostrożnie odcedź
kalafior tak,aby go nie uszkodzić i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Polej go przygotowanym wcześniej beszamelem (uprzednio wyjmując
liść laurowy) i posyp całość startym
parmezanem.Piecz w nagrzanym do 220 oC piekarniku ok 20 minut,lub do lekkiego zarumienienia.Smacznego!

Share the post "
Kalafior zapiekany pod
serowym beszamelem Nigela Slatera"



