ßßß Cookit - przepis na Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera"
Uważam,że takie zapiekane dodatki do dań obiadowych są genialnym pomysłem,chociaż ten kalafior powinien też świetnie sprawdzić się w roli dania głównego dla zatwardziałego wegetarianina. Ten rozpływający się w ustach kalafior, zapiekany jest pod aromatyzowanym goździkami i cebulką beszamelem wymieszanym z cheddarem, a całość przed samym pieczeniem posypana jest dodatkowo parmezanem. Przepis na to cudo znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender” vol.1. Polecam!
Czas przygotowania: 30 min,Czas zapiekania:20 min,Ilość porcji: 4 (jako dodatek) lub 2-3 (jako danie główne)
Składniki:
1 litr mleka
listek laurowy
mała cebulka (u mnie szalotka)
2 goździki
50 g masła
50 g mąki
4 łyżki śmietanki (u mnie 18 %)
100 g startego sera cheddar
1 duży kalafior
4 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wlej mleko do rondelka i wrzuć do niego listek laurowy. Obierz cebulę, wbij w nią goździki i także włóż do rondelka z mlekiem.
Postaw rondel na dużym ogniu i doprowadź mleko do wrzenia. W momencie gdy zacznie się podnosić, zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min, aby przeszło aromatem przypraw.
W drugim rondelku z grubym dnem, roztop na dużym ogniu masło, następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość najlepiej trzepaczką. Mieszając gotuj zawartość, do zarumienienia. Następnie wyjmij z mleka cebulkę i wlewaj je powoli do rondelka z mąką,cały czas mieszając trzepaczką,aby nie zostały grudki.Dopraw do smaku solą i pieprzem i zmniejsz ogień do bardzo małego. Gotuj sos jeszcze około 15- 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie wsyp ser cheddar,wlej śmietankę, wymieszaj i w razie konieczności ponownie dopraw.
Potnij kalafior w duże różyczki i wrzuć je do wrzącej,lekko osolonej wody. Gotuj ok. 3-4 minut,lub do momentu aż będą jeszcze lekko twardawe,jednak wbita końcówka noża będzie wchodziła w nie prawie bez oporu.
Ostrożnie odcedź kalafior tak,aby go nie uszkodzić i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Polej go przygotowanym wcześniej beszamelem (uprzednio wyjmując liść laurowy) i posyp całość startym parmezanem.
Piecz w nagrzanym do 220 oC piekarniku ok 20 minut,lub do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Share the post "Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera"
Źródło:http://karmelowy.pl/kalafior-zapiekany-pod-serowym-beszamelem-nigela-slatera