Wykonanie
Share the post "
Kaczka duszona w
czerwonym winie z suszonymi śliwkami/ Duck legs braised in red
wine with prunes"Dziś przedstawiam przepis na soczyste udka kacze, duszone w
czerwonym winie z dodatkiem suszonych
śliwek, które dodają całemu daniu odrobinę
słodyczy. Danie, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe w wykonaniu, a udka wychodzą mięciutkie i bardzo przyjemne w smaku:). Jest to odrobinę zmodyfikowany przez mnie przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, modyfikacja polegała na zastąpieniu kostek
bulionowych, których staram się unikać i zmniejszeniu ilości suszonych
śliwek. Podałam je, zgodnie z sugestią kucharza, z puree z
zielonego groszku . Polecam bez cienia wątpliwości!:)Scroll down for recipe in EnglishUdka kacze duszone w
czerwonym winie z
suszonymi śliwkami(4 porcje)Składniki:4 udka kacze250 g suszonych
śliwek kalifornijskich400 ml czerwonego
wytrawnego wina2
liście laurowe250 ml
bulionu drobiowego2 łyżki
oleju rzepakowegosól i
pieprz do smaku8 gałązek świeżego
tymiankuPrzygotowanie:Zalej
suszone śliwki winem i odstaw do namoczenia na minimum godzinę.Nogi
kaczki umyj, osusz, następnie odetnij i wyrzuć nadmierną ilość tłuszczu. Dopraw z obu stron
solą i
pieprzem.W głębokim garnku rozgrzej
olej i obsmaż nogi
kaczki (zaczynając skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj
śliwki z
wina.Całość zalej
czerwonym winem i
bulionem, po czym wymieszaj. Następnie dodaj
liście laurowe,
tymianek i zmielony
pieprz, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę, od czasu do czasu obracając
mięso w garnku.Gdy
mięso jest już miękkie wyjmij je z rondla i jeżeli
sos jest zbyt rzadki, gotuj go na dużym ogniu, aż zredukuje się do ulubionej konsystencji. Dopraw
solą i
pieprzem, polej nim udka i podawaj.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:4 duck legs250 g dried prunes400 ml dry red
wine2 bay leaves250 ml chicken stock2 tbsp of canola oilsalt and pepper to taste8 sprigs of fresh thymePreparation:Soak prunes in red
wine for at least an hour .Wash and pat dry duck legs and cut off and discard any loose flaps and excess fat. Season with salt and pepper on both sides.In a heavy pan just large enough to hold legs in one layer, cook legs, skin sides down, over moderately high heat, until skin in scrip and mahogany colored, removing fat from kettle as it is rendered. Turn legs over and cook until browned, drain off any excess fat and add the prunes.Add red
wine and stock, stir. Next, add the bay leaves, thyme and ground pepper, stir, reduce heat and simmer for about an hour, occasionally turning the meat in the pot.When the meat is cooked, remove from the pan and boil the sauce over high heat until reduces to
syrupy consistency.
Pour the sauce over braised legs and
serve.Enjoy!

Share the post "
Kaczka duszona w
czerwonym winie z suszonymi śliwkami/ Duck legs braised in red
wine with prunes"



