ßßß Cookit - przepis na Jagnięcina z rozmarynem - jak u Kmicica!

Jagnięcina z rozmarynem - jak u Kmicica!

nazwa

Wykonanie

Wszelkie rzadziej pieczone mięsiwa jak jagnięcina, sarnina, dziczyzna zawsze kojarzą mi się sarmatami z sumiastymi wąsami, Kmicicem, Zagłobą i ucztami przy suto zastawionych stołach. Już słyszę Zagłobę zakręcającego wąsa i krzyczącego " A niech zginę ja i pchły moje! O wy dranie, nitkopłuty, charchary, oczajdusze, łamignaty…basałyki moje kochane"! Cóż słabość do Pana Wołodyjowskiego z Tadeuszem Łomnickim mam jako małym rycerzem :)
Ale wracając do pieczenia to doświadczenie moje z mięsem - kończy się na schabie, szynkach, wołowinach, piersi z indyka czy kurczaka, ale cóż jak usłyszałam "czy reflektuje Pani na świeżą jagnięcinę" - pomyślałam, "czemuż by nie" :)
Pierwszy raz piekłam jagnięcinę i naprawdę wyszło prze-smakowicie! Udziec marynowałam 2 dni w czosnku, rozmarynie, czarnym pieprzu, liściach laurowych, czerwonym winie, sosie sojowym i innych...
Wyszło chude, smaczne mięso, idealne na zimno i na ciepło :) Posiłkowałam się przepisem Patrycji ze strony Wielkie żarcie (polecam), odrobinę zmodyfikowanym.
Przepis bierze udział w akcji:
udziec jagnięcy do 2 kg
5 posiekanych ząbków czosnku
1 łyżka soli
2 liście laurowe rozkruszone
4 łyżki czerwonego wina
3 łyżki musztardy sarepskiej
łyżeczka tymianku
łyżeczka imbiru
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzy z kolendrą
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Udziec jagnięcy namaczamy na godzinę w zimnej wodzie z solą. Wyjmujemy, odcinamy tłuste kawałki i kawałki błony. Ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę, dokładnie wcieramy w udziec, wkładamy do blaszanej miski, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na 2 dni. Potem wrzucamy do rękawa do pieczenia, nakłuwamy rękaw igłą (aby nie pękł w wysokiej temperaturze), pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach, a potem w temp 180 stopni przez 2 godziny.
Sos z pieczenia warto zachować, zagęścic, jeśli wyszedł za aromatyczny dodać wody i potem zagęścić - będzie pyszny sosik do polania.
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/09/jagniecina-z-rozmarynem-jak-u-kmicica.html