Wykonanie
Share the post "Grillowana
karkówka w stylu azjatyckim/Grilled
pork neck
chops oriental style"
Karkówka jest jednym z moich ulubionych
mięs, gdyż dzięki dużej ilości tłuszczu, która wytapia się w trakcie smażenia lub grillowania,
mięso praktycznie zawsze jest soczyste. Gdy jest jeszcze dobrze zamarynowana i doprawiona, nie potrzebuje żadnych innych
sosów czy dodatków.Dziś proponuję grillowaną
karkówkę w stylu azjatyckim autorstwa znakomitego Michela Rouxa Jr, jurora brytyjskiej edycji „Masterchef: The Professionals” prywatnie przyjaciela Gordona Ramsaya, z jego książki „Cooking with the Masterchef”. Przepis jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu- idealny na obiad w tzw. tygodniu:).Polecam!Scroll down for recipe in EnglishGrillowana
karkówka w stylu azjatyckim(6 porcji)Składniki:6 kotletów z
karkówki wieprzowej o wadze 150 g każdy3 ząbki
czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
sosu ostrygowego3 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżka
miodusok z 1
pomarańczypieprzPrzygotowanie:Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym umieść w płytkim niemetalowym naczyniu (ja wolę marynować
mięsa w woreczkach foliowych).W małej miseczce wymieszaj
czosnek,
sos rybny,
sosy ostrygowy i
sojowy,
miód,
sok pomarańczowy, następnie dopraw sporą ilością
pieprzu. Natrzyj marynatą kotlety i odstaw do lodówki na 2 godziny.Wyjmij kotlety z lodówki na pół godziny przed smażeniem aby nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 4-5 min z każdej strony lub do momentu aż przestaną być różowe w środku. Można je też upiec pod grillem w piekarniku lub na grillu tradycyjnym.Smacznego!

English version(6 servings)Ingredients:6 neck-end
pork chops, rind off, about 150g each3 garlic cloves, peeled and minced2 tablespoons fish sauce (nam pla)2 tablespoons oyster sauce3 tablespoons light soy sauce1 tablespoon honeyjuice of 1 orangeground pepperPreparation:Put the
chops in a shallow non-metalic dish.In a small bowl combine garlic, the fish sauce, oyster and soy sauces, honey, orange juice and
plenty of pepper and mix together to
make marinade. Rub this marinade over the
chops and
chill in the refrigerator for 2 hours.Preheat the grill and cook
chops under the hot grill, or you can barbecue them if you wish.Enjoy!Share the post "Grillowana
karkówka w stylu azjatyckim/Grilled
pork neck
chops oriental style"



