Wykonanie
Szybki obiad
ryż z
karkówką mieloną. Kiedyś może zaprezentuję Wam tradycyjną wersję tego dania która pochodzi z rodzinnego domu mojej babci. Ale nie wiem czy dostanę
mięso które jest do tego potrzebne. Dlatego piszę, ,,że może zaprezentuję''.
Póki co moja lekko zmodyfikowana wersja.Składniki:100 g
brązowego ryżu200 g mielonej
karkówki2
papryki (czerwona i zielona, może być też żółta)
czosneksos sojowy (jasny lub ciemny)
pieprzPrzygotowanie:
Ryż solę i podsmażam na
oleju roślinnym przez chwilkę (tak mnie ktoś nauczył, jest wtedy smaczniejszy i nie rozgotowuje się), zalewamy gorącą
wodą i gotujemy ok 20 minut, następnie odstawiamy na 10 minut pod przykryciem,
mięsko mieszam z
sosem sojowym i podsmażam z
czosnkiem na
smalcu ok. 5-10 minut, dodaję pokrojoną w paski
paprykę i smażę jeszcze ze 3 minuty (ja lubię wszystko al dente więc można podsmażać dłużej niż u mnie), dodaję
ryż i wszystko mieszam aż się nagrzeje. Podaje z
pomidorem... i
sokiem pomidorowym :-) tak wyszło........