ßßß Cookit - przepis na Karkówka Bolońska

Karkówka Bolońska

nazwa

Wykonanie

Witajcie już jakiś czas temu znalazłem rewelacyjny przepis na karkówkę, ale taką inną niż te z grilla. Sami sprawdźcie. Mojej żonie bardzo smakuje i mówi że to moje popisowe danie. No A Kamilowi to nie ma co mówić, wcina aż mu się uszy trzęsą.
Skład niki na dwie osoby
- Dwa 1,5 cm kotlety z karkówki
- 10 dkg boczku surowego wędzonego
- 2 pory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- mała puszka koncentratu
- Vegeta Natur
- sól
- pieprz
- bazylia
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę - zesmażyć, karkówkę pokroić w paski i dodać do boczku, smażyć na dużym ogniu do zrumienienia, zmniejszyć ogień i dodać pory pokrojone w plasterki, następnie zmiażdżony czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę Vegety.
Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. (W razie wygotowania - dodać wody). Pod koniec dodać czubatą łyżeczkę posiekanej lub jak nie masz suszonej bazyli.
Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
My jedliśmy z ziemniakami, ale Wy zjecie jak chcecie :))
Źródło:http://iskranapatelni.blogspot.com/2013/09/karkowka-bolonska.html