ßßß
Składniki:1 kg karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek)4 ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól)1 łyżeczka granulowanego czosnkuświeżo mielony pieprzsuszone oregano i bazylia
Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach i włożyć w nie czosnek. Vegetę, granulowany czosnek, pieprz i zioła wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka godzin.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół).Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je folią aluminiową. Piec pod folią przez godzinę, a następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 10 minut.Jeśli karkówka jest większa powinna być pieczona odpowiednio dłużej – np. 1,5 kg pieczemy przez 1,5h pod folią + 10 minut bez folii.