Wykonanie
Kawał
karkówki upieczony jako
mięso do obiadu po wystudzeniu może być również smaczną
wędliną do
chleba.
Składniki:1 kg
karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek)4 ząbki
czosnku przekrojone na ćwiartki2 łyżeczki
vegety (ewentualnie
sól)1 łyżeczka granulowanego
czosnkuświeżo mielony
pieprzsuszone oregano i
bazyliaKarkówkę umyć i osuszyć.
Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach i włożyć w nie
czosnek.
Vegetę, granulowany
czosnek,
pieprz i
zioła wymieszać i mieszanką natrzeć
mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka godzin.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół).
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je folią aluminiową. Piec pod folią przez godzinę, a następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 10 minut.Jeśli
karkówka jest większa powinna być pieczona odpowiednio dłużej – np. 1,5 kg pieczemy przez 1,5h pod folią + 10 minut bez folii.