ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na idealny dodatek do dania głównego z książki Gordona Ramsaya „Ultimate Cookery Course”. Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem z duża ilością prażonych migdałów. Polecam!
Scroll down for English
Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym
(6-8 porcji)
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej, z obciętymi końcami (najlepiej młodej)
200 g migdałów w płatkach
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na sos:
2 małe główki czosnku
2-3 łyżki białego octu winnego
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki płynnego miodu
150 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 o C
Zawiń czosnek w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 20-25 minut, do miękkości. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie, wrzuć fasolę do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez ok. 2 minuty, aż przestanie być surowa, jednak powinna być wciąż chrupiąca. Odcedź i przelej zimną wodą.
Wsyp migdały na suchą patelnię i praż przez około 2-3 minuty, do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj fasolkę z migdałami i dopraw je solą i pieprzem.
Wyciśnij z łupinek upieczony czosnek do miseczki i rozgnieć widelcem wraz z 1 łyżką białego octu winnego aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodaj musztardę i miód, i całość dobrze wymieszaj. Małymi porcjami dolewaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolity, gęsty sos. Dopraw octem do smaku jeżeli to konieczne.
Polej sosem fasolkę, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
English version
Green bean salad with honey mustard dressing
(6-8 servings)
Ingredients:
1 kg green beans, topped and tailed
200 g flaked almonds
sea salt and freshly ground black pepper
Ingredients for the dressing:
2 small heads of garlic
2-3 tbsp white wine vinegar
2 tsp Dijon mustard
2 tsp runny honey
150 ml olive oil
Preparation:
Preheat the oven to 180 o C
Wrap the garlic for the dressing in foil and roast in the oven for 20-25 minutes until soft. Remove and leave to cool.
Meanwhile, blanch the green beans by plunging them in plenty of boiling salted water for 2 minutes until their rawness has been removed but they are still crunchy. Refresh immediately under cold running water, then drain and leave to one side.
Lightly toast the almonds in a medium-hot dry frying pan for 2-3 minutes until golden. Leave to cool.
Mix together the cooked beans and almonds with little seasoning.
Remove the flesh from the garlc heads and mash with 1 tablespoon of the white wine vinegar until a smooth paste is formed. Add the mustard and honey and mix well. Pour in the olive oil in a slow drizzle, stirring constanly to thicken. Taste asn season as necessary, adding a little more vinegar if needed.
Dress the green beans, toss to coat well and serve.
Enjoy!
Share the post "Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/fasolka-szparagowa-w-sosie-miodowo-musztardowym-z-pieczonym-czosnkiem-gordona-ramsaya