Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na idealny dodatek do dania głównego z książki Gordona Ramsaya „Ultimate Cookery Course”.
Fasolka szparagowa w sosie
miodowo-
musztardowym z pieczonym
czosnkiem z duża ilością prażonych
migdałów. Polecam!Scroll down for English
Fasolka szparagowa w sosie
miodowo-
musztardowym(6-8 porcji)Składniki:1 kg
fasolki szparagowej, z obciętymi końcami (najlepiej
młodej)200 g
migdałów w płatkach
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzSkładniki na sos:2 małe główki
czosnku2-3 łyżki
białego octu winnego2 łyżeczki
musztardy Dijon2 łyżeczki płynnego
miodu150 ml
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 o CZawiń
czosnek w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 20-25 minut, do miękkości. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.W międzyczasie, wrzuć
fasolę do wrzącej i osolonej
wody i gotuj przez ok. 2 minuty, aż przestanie być surowa, jednak powinna być wciąż chrupiąca. Odcedź i przelej zimną
wodą.Wsyp
migdały na suchą patelnię i praż przez około 2-3 minuty, do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia.Wymieszaj
fasolkę z
migdałami i dopraw je
solą i
pieprzem.Wyciśnij z łupinek upieczony
czosnek do miseczki i rozgnieć widelcem wraz z 1 łyżką
białego octu winnego aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodaj
musztardę i
miód, i całość dobrze wymieszaj. Małymi porcjami dolewaj
oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolity, gęsty sos. Dopraw
octem do smaku jeżeli to konieczne.Polej sosem
fasolkę, dokładnie wymieszaj i podawaj.Smacznego!

English versionGreen bean salad with honey
mustard dressing(6-8 servings)Ingredients:1 kg green beans, topped and tailed200 g flaked almondssea salt and freshly ground black pepperIngredients for the dressing:2 small heads of garlic2-3 tbsp white
wine vinegar2 tsp Dijon
mustard2 tsp runny honey150 ml
olive oilPreparation:Preheat the oven to 180 o CWrap the garlic for the dressing in foil and roast in the oven for 20-25 minutes until soft. Remove and leave to cool.Meanwhile, blanch the green beans by plunging them in
plenty of boiling salted water for 2 minutes until their rawness has been removed but they are still crunchy. Refresh immediately under cold running water, then drain and leave to one
side.Lightly toast the almonds in a medium-hot dry frying pan for 2-3 minutes until golden. Leave to cool.Mix together the cooked beans and almonds with little seasoning.Remove the flesh from the garlc heads and
mash with 1 tablespoon of the white
wine vinegar until a smooth paste is formed. Add the
mustard and honey and mix well.
Pour in the
olive oil in a slow drizzle, stirring constanly to thicken. Taste asn season as necessary, adding a little
more vinegar if needed.Dress the green beans, toss to coat well and
serve.Enjoy!

Share the post "
Fasolka szparagowa w sosie
miodowo-
musztardowym z pieczonym
czosnkiem Gordona Ramsaya"



