W domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest tak ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już sałatka z fetą, a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję z ostudzoną fasolką, ale równie doskonale będzie smakowała podana na ciepło.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:300 g francuskiej fasolki szparagowejSos:2 łyżki płynnego miodu2 ząbki czosnku2 łyżeczki musztardy francuskiej1 łyżeczka musztardy Dijon2 łyżki posiekanej natki1/4 szklanki oliwy z oliwek EVsok z 1 cytrynyświeżo zmielony pieprzsól morskaWykonanie:Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia.Fasolkę polewamy sosem i mieszamy.