ßßß Cookit - przepis na Sałatka z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem

Sałatka z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem

nazwa

Wykonanie

W domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest tak ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już sałatka z fetą, a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję z ostudzoną fasolką, ale równie doskonale będzie smakowała podana na ciepło.
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
300 g francuskiej fasolki szparagowej
Sos:
2 łyżki płynnego miodu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki posiekanej natki
1/4 szklanki oliwy z oliwek EV
sok z 1 cytryny
świeżo zmielony pieprz
sól morska
Wykonanie:
Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia.
Fasolkę polewamy sosem i mieszamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/saatka-z-fasolki-szparagowej-w-miodowo.html