Wykonanie
Pyszny i mało skomplikowany posiłek na leniwy dzień…. Jeszcze jakiś czas temu nie przepadałam za
camembertem, szczerze mówiąc omijałam go szerokim łukiem. Wydawał mi się jakiś taki nijaki w smaku, słonawy i bez wyrazu. Jednak zapiekana jego postać to już inna bajka, pyszny,gorący, rozlewający się kremowy
ser, a dodatek karmelizowanej w occie balsamicznym
cebulki tylko podkreśla jego walory smakowe. Podaję składniki na 1 porcję, jednak wraz z innymi dodatkami jak np.
sałatka, spokojnie wystarczy dla 2 osób.(1-2 porcje)Składniki:1 cała średnia
cebula pokrojona w plasterki (ok. 150 g)2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli1 koło bądź kwadrat
sera camembert lub
brie (ja miałam kwadratowy kawałek 170 g)200 g
ciasta francuskiego w temp. pokojowej1
jajko wymieszane z 2 łyżkami
wody do wysmarowania ciastaPrzygotowanie:Wymieszaj w miseczce
oliwę,
sól,
ocet balsamiczny i
cukier.Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż
cebulę i zalej ją powyższą mieszanką. Podsmażaj
cebulę na małym ogniu ok. 20 min, ważne jest żeby ogień nie był za duży a
cebula po odparowaniu całego płynu nie pozostała surowa i nie przypaliła się. Można
cebulę przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni.Po usmażeniu
cebuli przełóż ją do sitka, aby odcedzić ją ze wszystkich płynów.Rozwiń
ciasto francuskie ( ja miałam w rolce) i wytnij kawałek o średnicy 2x większej niż
ser.Wyłóż na środek ciasta połowę
cebulki i połóż na niej
ser, następnie wyłóż na niego pozostałą resztę.Zawiń brzegi ciasta na
ser i dokładnie
sklej. W tym miejscu trzeba uważać aby ciasta nie uszkodzić, mogłoby to doprowadzić do wypłynięcia
sera w trakcie pieczenia. Następnie odwróć powstały pakiecik spojeniem do dołu i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pędzelkiem nanieś na ciasto dokładnie wymieszane z
wodą jajko i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 25 min. lub do zbrązowienia ciasta.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw
ser na blaszce jeszcze ok. 5 min.Smacznego!
Share the post "
Camembert zapiekany z karmelizowaną
cebulą w cieście francuskim"