ßßß Cookit - przepis na Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim

Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Pyszny i mało skomplikowany posiłek na leniwy dzień…. Jeszcze jakiś czas temu nie przepadałam za camembertem, szczerze mówiąc omijałam go szerokim łukiem. Wydawał mi się jakiś taki nijaki w smaku, słonawy i bez wyrazu. Jednak zapiekana jego postać to już inna bajka, pyszny,gorący, rozlewający się kremowy ser, a dodatek karmelizowanej w occie balsamicznym cebulki tylko podkreśla jego walory smakowe. Podaję składniki na 1 porcję, jednak wraz z innymi dodatkami jak np. sałatka, spokojnie wystarczy dla 2 osób.
(1-2 porcje)
Składniki:
1 cała średnia cebula pokrojona w plasterki (ok. 150 g)
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1 koło bądź kwadrat sera camembert lub brie (ja miałam kwadratowy kawałek 170 g)
200 g ciasta francuskiego w temp. pokojowej
1 jajko wymieszane z 2 łyżkami wody do wysmarowania ciasta
Przygotowanie:
Wymieszaj w miseczce oliwę,sól,ocet balsamiczny i cukier.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż cebulę i zalej ją powyższą mieszanką. Podsmażaj cebulę na małym ogniu ok. 20 min, ważne jest żeby ogień nie był za duży a cebula po odparowaniu całego płynu nie pozostała surowa i nie przypaliła się. Można cebulę przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni.
Po usmażeniu cebuli przełóż ją do sitka, aby odcedzić ją ze wszystkich płynów.
Rozwiń ciasto francuskie ( ja miałam w rolce) i wytnij kawałek o średnicy 2x większej niż ser.
Wyłóż na środek ciasta połowę cebulki i połóż na niej ser, następnie wyłóż na niego pozostałą resztę.
Zawiń brzegi ciasta na ser i dokładnie sklej. W tym miejscu trzeba uważać aby ciasta nie uszkodzić, mogłoby to doprowadzić do wypłynięcia sera w trakcie pieczenia. Następnie odwróć powstały pakiecik spojeniem do dołu i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pędzelkiem nanieś na ciasto dokładnie wymieszane z wodą jajko i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 25 min. lub do zbrązowienia ciasta.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw ser na blaszce jeszcze ok. 5 min.
Smacznego!
Share the post "Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim"
Źródło:http://karmelowy.pl/camembert-zapiekany-z-karmelizowana-cebula-w-ciescie-francuskim