Wykonanie
Bardzo szybka „zapiekanka” ziemniaczana, jako dodatek do dania głównego. Widziałam ten przepis wiele
razy w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”, ale omijałam go myśląc,że jest bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego , w przygotowaniu jest prosta i szybka, składa się zaledwie z 4 składników (oprócz
ziół i przypraw),a co najważniejsze jest pyszna! W
sumie mogłabym ją zjeść bez innych dodatków (no może polałabym
ketchupem:)).
Wracając do książki, tytuł oryginalny brzmi ” Sunday lunch and another recipes from the F word”, swoją
drogą F
word obejrzałam w całości i żałuję,że się skończył;/.
Boulangère z
ziemniaków (4 porcje)
Składniki:
400 ml
bulionu drobiowego1 gałązka
tymianku2 gałązki
rozmarynu5 ząbków
czosnku,obranych
2 duże
cebule,obrane i pokrojone w plastry
oliwa z oliwek3 duże kleiste
ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
sól morska i zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:
Zagotuj
bulion z dodatkiem
tymianku,
rozmarynu oraz 3 rozgniecionych (płaską częścią noża) ząbków
czosnku. Wyłącz ogień i pozwól mu postać ok. 20 minut aby nabrał odpowiedniego aromatu, następnie przecedź przez sitko.
Posiekaj drobno 2 pozostałe ząbki
czosnku i na małej ilości
oliwy podsmaż przez 6-8 min. z
cebulą, do miękkości.
W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie warstwy
ziemniaków i
cebuli, tak by warstwa ziemniaczana była na górze. Każdą warstwę
ziemniaków dopraw
solą i
pieprzem.
Wlewaj powoli
bulion, wypełniając naczynie w 2/3 ( być może cały
bulion nie będzie potrzebny).
Przyciśnij
ziemniaki i polej wierzch
oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC 35-40 min., aż się zarumienią i będą miękkie.
Smacznego!


Share the post "Boulangère z
ziemniaków Gordona Ramsaya"



