Wykonanie
Pyszne i szybkie bułeczki na weekendowe śniadanie. Zgodnie z
Wiki: ” scone – okrągłe
ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje
masłem. Podawane do
herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. tea
time . Czasem może
mieć lukrowaną polewę (np. z
syropem klonowym) lub w cieście mogą być
suszone owoce (
rodzynki lub
żurawiny).”Bułeczki świetnie można zaadaptować na polskie warunki
śniadaniowe, wystarczy zamiast
cukru dodać
starty ser żółty i już mamy pyszną, cieplutką i chrupiącą bazę do kanapek np. z
wędliną. Ja zrobiłam wersję słoną i słodką:). Wykonanie jest banalnie proste i szybkie, całość razem z pieczeniem trwa ok 30-40 min.Przepis z bbcgoodfood.comScones (8-10 szt.)Składniki:250 g przesianej
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli55 g
masła pokrojonego w kostkę ( w temp. pokojowej)150 ml
mleka30 g
cukru (do wersji słodkiej)ok. 40 g
startego sera żółtego (do wersji słonej)pół pęczka posiekanej
natki pietruszki (do wersji słonej)Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 oC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wsyp do pojemnika miksera
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier (w wersji słodkiej) lub
ser i
pietruszkę (w wersji słonej).Dodaj
masło i końcówką do wyrabiania ciasta wymieszaj dokładnie zawartość, aż do utworzenia się „zacierek”.Następnie dolewaj powoli
mleko i miksuj do całkowitego połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć zwarte.Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 . 5 cm i wytnij kółeczka, lub dla ułatwienia, można wyciąć nożem kwadraty.Wyłóż bułeczki na blachę i posmaruj je
mlekiem (dzięki temu ładnie się zarumienią).Piecz ok. 15-20 min.Smacznego!


Share the post "Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko"



