ßßß Cookit - przepis na Angielskie śniadanie - scones na słono i słodko

Angielskie śniadanie - scones na słono i słodko

nazwa

Wykonanie

Pyszne i szybkie bułeczki na weekendowe śniadanie. Zgodnie z Wiki: ” scone – okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. tea time . Czasem może mieć lukrowaną polewę (np. z syropem klonowym) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny).”
Bułeczki świetnie można zaadaptować na polskie warunki śniadaniowe, wystarczy zamiast cukru dodać starty ser żółty i już mamy pyszną, cieplutką i chrupiącą bazę do kanapek np. z wędliną. Ja zrobiłam wersję słoną i słodką:). Wykonanie jest banalnie proste i szybkie, całość razem z pieczeniem trwa ok 30-40 min.
Przepis z bbcgoodfood.com
Scones (8-10 szt.)
Składniki:
250 g przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
55 g masła pokrojonego w kostkę ( w temp. pokojowej)
150 ml mleka
30 g cukru (do wersji słodkiej)
ok. 40 g startego sera żółtego (do wersji słonej)
pół pęczka posiekanej natki pietruszki (do wersji słonej)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 oC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wsyp do pojemnika miksera mąkę, proszek do pieczenia,sól, cukier (w wersji słodkiej) lub ser i pietruszkę (w wersji słonej).
Dodaj masło i końcówką do wyrabiania ciasta wymieszaj dokładnie zawartość, aż do utworzenia się „zacierek”.
Następnie dolewaj powoli mleko i miksuj do całkowitego połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć zwarte.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 . 5 cm i wytnij kółeczka, lub dla ułatwienia, można wyciąć nożem kwadraty.
Wyłóż bułeczki na blachę i posmaruj je mlekiem (dzięki temu ładnie się zarumienią).
Piecz ok. 15-20 min.
Smacznego!
Share the post "Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko"
Źródło:http://karmelowy.pl/angielskie-sniadanie-scones-na-slono-i-slodko