Wykonanie
15 stycznia 2014

Składniki:Ciasto:300 g
mąki1 łyżka
oleju1 łyżka płynnego
masła1 łyżka
śmietany1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka
suszonego koperkuNadzienie:250 g
pieczarek10 plasterków sopockiej ( lub innej
wędliny)1 duża
cebula200 g
sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda )
przecier pomidorowypesto
bazyliowo-
serowe domowej roboty ew. kupne5
suszonych pomidorów z zalewy + 1 na wierzch
przyprawa do pizzy

Przygotowanie:Ciasto:Składniki na ciasto łączymy razem , wyrabiamy rękoma aż stanie się elastyczne i gładkie ( gdyby było zbyt klejące dodajemy odrobinę
mąki). Stolnicę obsypujemy
mąką , rozwałkowujemy 2 cienkie placki tej samej wielkości.Farsz:
Pieczarki sopocką, oraz
pomidory kroimy w drobną kostkę ,
cebulę w cienkie plasterki -rozdzielamy ,
ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Pierwszy placek układamy w naczyniu do tarty , smarujemy
przecierem pomidorowym , posypujemy połową
sera żółtego , układamy farsz oraz resztę
sera-całość oprószamy
przyprawą do pizzy.Drugi placek smarujemy od
spodu pesto
bazyliowo-
serowym , składamy tartę.Układamy ostatniego
pomidora pokrojonego w kostkę( oraz skrawki ciasta jeśli nam zostaną).Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.Wkładamy tartę , pieczemy przez 25 min z termoobiegiem grzanie góra-dół .Smacznego.Post navigation← Zapraszam na jedna z ulubionych zup mojej rodziny , smaczna , prosta i syta. Obowiązkowo z dużą ilością
śmietany :)Przygotowując te danie nie spodziewałam się aż takiego efektu ,
makaroniki wyszły wprost przepysznie , miękkie , delikatne , rozpływające się w ustach , a sos to strzał w 10 ! :) →