ßßß
Składniki:Ciasto:300 g mąki1 łyżka oleju1 łyżka płynnego masła1 łyżka śmietany1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1 łyżka suszonego koperkuNadzienie:250 g pieczarek10 plasterków sopockiej ( lub innej wędliny)1 duża cebula200 g sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda )przecier pomidorowypesto bazyliowo-serowe domowej roboty ew. kupne5 suszonych pomidorów z zalewy + 1 na wierzchprzyprawa do pizzy
Przygotowanie:Ciasto:Składniki na ciasto łączymy razem , wyrabiamy rękoma aż stanie się elastyczne i gładkie ( gdyby było zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki). Stolnicę obsypujemy mąką , rozwałkowujemy 2 cienkie placki tej samej wielkości.Farsz:Pieczarki sopocką, oraz pomidory kroimy w drobną kostkę , cebulę w cienkie plasterki -rozdzielamy , ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Pierwszy placek układamy w naczyniu do tarty , smarujemy przecierem pomidorowym , posypujemy połową sera żółtego , układamy farsz oraz resztę sera-całość oprószamy przyprawą do pizzy.Drugi placek smarujemy od spodu pesto bazyliowo-serowym , składamy tartę.Układamy ostatniego pomidora pokrojonego w kostkę( oraz skrawki ciasta jeśli nam zostaną).Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.Wkładamy tartę , pieczemy przez 25 min z termoobiegiem grzanie góra-dół .Smacznego.Post navigation← Zapraszam na jedna z ulubionych zup mojej rodziny , smaczna , prosta i syta. Obowiązkowo z dużą ilością śmietany :)Przygotowując te danie nie spodziewałam się aż takiego efektu , makaroniki wyszły wprost przepysznie , miękkie , delikatne , rozpływające się w ustach , a sos to strzał w 10 ! :) →