Wykonanie
26 września 2014Składniki:Ciasto/Spód:1 szklanka
mąki pszennej3 łyżki
kakao3 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g.
masła2
żółtkaWarstwa budyniowa:2 budynie
śmietankowe1l.
mleka1 łyżka
masła2 łyżki
cukruWierzch:2
galaretki poziomkowe500ml wrzątkuTortownica 22cm.


Przygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski,wyrobić dokładnie rękoma.Wyłożyć je na spód tortownicy lub nie dużej blaszki,piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180st. przez ok.30 min.Wyjąć z piekarnika ,zostawić do ostudzenia.Warstwa budyniowa: Budynie przygotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem
masła oraz
cukru.Przelać na ciasto,trzymając je dalej w tortownicy/blaszce.Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Wierzch:
Galaretki dokładnie rozpuścić w 500ml wrzątku ,odstawić do lodówki by lekko stężała.Tężejącą
galaretkę przelać na zimny budy.Ciasto odstawić do lodówki ,najlepiej na noc do całkowitego stężenia.Smacznego:)Post navigation← Lekko słodkie,wilgotne i delikatne ciasto z chrupiącym orzeszkiem.Najlepsze do szklanki ciepłego
mleka czy
kakao.Danie typowo Wigilijne.W mojej rodzinie
ryby goszczą podczas
trwania świąt Bożego Narodzenia w przeróżnych formach każdy je zjada ze smakiem. →