ßßß Cookit - przepis na Budyniowe z galaretką

Budyniowe z galaretką

nazwa

Wykonanie

26 września 2014
Składniki:
Ciasto/Spód:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g.masła
2 żółtka
Warstwa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1l. mleka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Wierzch:
2 galaretki poziomkowe
500ml wrzątku
Tortownica 22cm.
Przygotowanie:
Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski,wyrobić dokładnie rękoma.
Wyłożyć je na spód tortownicy lub nie dużej blaszki,piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180st. przez ok.30 min.
Wyjąć z piekarnika ,zostawić do ostudzenia.
Warstwa budyniowa: Budynie przygotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem masła oraz cukru.
Przelać na ciasto,trzymając je dalej w tortownicy/blaszce.
Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch:Galaretki dokładnie rozpuścić w 500ml wrzątku ,odstawić do lodówki by lekko stężała.
Tężejącą galaretkę przelać na zimny budy.
Ciasto odstawić do lodówki ,najlepiej na noc do całkowitego stężenia.
Smacznego:)
Post navigation
← Lekko słodkie,wilgotne i delikatne ciasto z chrupiącym orzeszkiem.Najlepsze do szklanki ciepłego mleka czy kakao.
Danie typowo Wigilijne.W mojej rodzinie ryby goszczą podczas trwania świąt Bożego Narodzenia w przeróżnych formach każdy je zjada ze smakiem. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/lekko-slodkie-i-delikatneswietne-na-deser-do-popoludniowej-kawy