Wykonanie
Ciasto jest pyszne i naprawdę proste do zrobienia :)
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru4
żółtka3 łyżki gorzkiego
kakao250 g
masła2 budynie
śmietankowe1 litr
mleka600 g
śliwek1 łyżka
mąki ziemniaczanejprzepis stądPrzygotowanie :Z
mąki,
cukru,
kakao,
masła i
żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji 3:2, formujemy z nich kule, zawijamy w osobne folie aluminiowe i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki . Dodajemy
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta.Na to wykładamy przestudzony
budyń, a na budyniu równomiernie rozkładamy
śliwki.Ścieramy mniejszą część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok. 45 minut.Studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.Moje ciasto upiekłam z połowy składników w foremce o średnicy 23 cm.Takie ciasto najlepiej upiec i tego samego dnia poczęstować domowników lub gości. Przechowywane w lodówce
traci na smaku.