Pizza hawajskaSkładniki:Ciasto na 4 pizze o średnicy ok 29 cm.700 g mąki pszennej50 g. świeżych drożdży300 ml. ciepłej ( nie gorącej) wody2 łyżki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru1 łyżka soliProporcję dodatków wg. uznania:tarty ser żółtyszynka z piersi indykaananas z puszki ( plastry)kukurydza konserwowaprzecier pomidorowyPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch. Mąkę łączymy z olejem , proszkiem do pieczenia oraz solą . Wlewamy gotowy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , boki delikatnie zwijamy i dociskamy do środka. Placek smarujemy przecierem pomidorowy, Ananasa odsączamy z zalewy kroimy w kostkę. Pizzę obsypujemy obficie serem żółtym , układamy plastry szynki , kawałki ananasa oraz odsączoną kukurydzę ( u mnie sporo) Całość obsypujemy odrobiną sera żółtegoPieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.Smacznego