ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie pieczarkowym z makaronem

Schab w sosie pieczarkowym z makaronem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
300g.makaronu penne lub świderki
300 g.schabu pieczonego w kawałku
200g.pieczarek
1 cebula
1 marchewka
300ml. rosołu lub bulionu z kostki
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
szczypta chili
sól ,pieprz do smaku wg.potrzeby
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem szczypty soli i oleju.
Odcedzić ,przelać zimną wodą.
Warzywa obrać, umyć .Pieczarki pokroić w pół plasterki ,cebulę w kostkę ,marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W garnku roztopić masło ,wrzucić warzywa ,dusić ok 5 min co chwila mieszając.
Schab pokroić w plastry 2-3 cm,położyć na warzywach ,zalać rosołem ,wymieszać ,dusić na wolnym ogniu 10 min.
Po tym czasie śmietanę połączyć z mąką oraz chochelką sosu.Przelać do garnka,dusić ponownie chwilkę do zgęstnięcia. na każdy talerz położyć makaron oraz plastry schabu.
Smacznego
Z podanych proporcji wychodzą 3-4 porcję dania.
Możemy podać go także z kaszą lub ziemniakami
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/czesto-zostajana-koncowki-domowych-pieczonych-wedlin-ktore-po-paru-dniach-sie-przejadaja-proponuje-wykorzystac-je-do-zrobienia-sosu-wystarczy-pare-prostych-dodatkow-a-gwarantuje-ze-nic-sie-nie-zmarnu