Wykonanie
Składniki:300g.
makaronu penne lub świderki300 g.
schabu pieczonego w kawałku200g.
pieczarek1
cebula1
marchewka300ml. rosołu lub
bulionu z kostki2 łyżki
masła3 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
mąkiszczypta
chilisól ,
pieprz do smaku wg.potrzeby


Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem szczypty
soli i
oleju.Odcedzić ,przelać zimną
wodą.Warzywa obrać, umyć .
Pieczarki pokroić w pół plasterki ,
cebulę w kostkę ,
marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.W garnku roztopić
masło ,wrzucić warzywa ,dusić ok 5 min co chwila mieszając.
Schab pokroić w plastry 2-3 cm,położyć na warzywach ,zalać rosołem ,wymieszać ,dusić na wolnym ogniu 10 min.Po tym czasie
śmietanę połączyć z
mąką oraz chochelką sosu.Przelać do garnka,dusić ponownie chwilkę do zgęstnięcia. na każdy talerz położyć
makaron oraz plastry
schabu.SmacznegoZ podanych proporcji wychodzą 3-4 porcję dania.Możemy podać go także z
kaszą lub
ziemniakami