Wykonanie
5 czerwca 2014Składniki:( Na 8-10 szaszłyków)500 g. filetu
łososia ( surowego)5 białych
szparagów4
pieczarki1
czerwona cebula1
czerwona papryka1/2 małej
cukiniiprzyprawa do szaszłykówDodatkowo patyczki do szaszłyków
przygotowanie:Filet z
łososia oddzielić od skóry , umyć .Pokroić w dość dużą kostkę.
Szparagi obrać , odciąć zdrewniałe końce.Przekroić każdego na 3 kawałki.
Pieczarki obrać pokroić w grube plastry.
Cebulę pokroić w grube plastry lub piórka.
Cukinię w pół plastry.Na patyczki od szaszłyków nadziewać składniki np.
cukinię ,
szparaga ,
cebulę ,
paprykę ,
łososia ,
pieczarki.Czynność powtarzać do końca miejsca na patyczku, oprószyć
przyprawą do szaszłyków.Tak przygotowane szaszłyki grillować na grillu węglowym ( ew. na patelni grillowe) przez ok 10 min z obu stron.Podawać same lub z ulubionym sosem czy też lekką
sałatką ze świeżych warzyw.SmacznegoPost navigation← W okresie grillowym obowiązkowo pojawia się na moim
stole. Jest bardzo smacznym dodatkim do pieczonych/grillowanych
mięs czy satałki ze świeżych warzyw.Sam również smakuje wyśmienicie.Po prostu chłodnik z
botwinki. Idealne danie na upalne dni. Można podać sam lub jak u mnie z młodymi
ziemniakami jeśli ma być bardzie syto.
Kalarepa fajnie wzbogaca smak dania a zmiana tradycyjnego w przypadku chłodnika
szczypiorku na
cebulę dodaje ostrości. →