Wykonanie
No! Jest, po kilku latach przyszedł czas i na niego.Poważnie, rozsmakowałam się w nim będąc w Namestovie i oczywiście obiecywałam sobie, że go zrobię, no kiedyś....noooo, ostatnio gadałam o nim bez przerwy, no i zrobiłam;pNajzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że nie pamiętam już smaku tego pierwszego, więc ten, który dziś zajadałam...wyszedł smaczny, ale czy okazał się tym samym co wtedy? Nie wiem. Śmialiśmy się z K., że nie jesteśmy w stanie odtworzyć tamtego smaku. wydaje mi się nawet, że ten mój dzisiejszy CHYBA był nieco inny, ale weź to ogarnij teraz...:D Z resztą, przepisów na langosza jest mnóstwo, z
ziemniakami, bez, z masą różnych dipów, dodatków, oesuuu.......szukałam więc najprostszego, w końcu langosz, to
drożdżowy placek smażony na patelni. Znalazłam inspirację u faceta na talerzu, oczywiście, mój langosz również jest wersją na słono, słodkiej raczej bym podziękowała;)Dobraaa, nie
będę się rozpisywać o langoszu więcej, większość wie co tooo, tak, że
jadę z przepisem.Ahaaa, jako dodatek wykorzystałam odrobinę
wędzonego sera,
jogurt grecki z
czosnkiem,
rzodkiewką i
szczypiorkiem - nie była to typowa pomazanka;)Przygotowanie: około 1 , 5 hKoszt: 10 złSkładniki:500 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży250 ml
mlekałyżeczka
soliłyżeczka
cukruolej do smażenia - na głęboki tłuszczRozpoczynam od zrobienia rozczynu.Do miski wlewam 100 ml letniego
mleka, rozpuszczam w nim
drożdże z
cukrem, dodaję kilka łyżek
mąki, mieszam dokładnie, przykrywam szmatką i odstawiam na 30 minut .Po tym czasie w drugiej misce łączę pozostałą część składników dodając powstały rozczyn.Wyrabiam ciasto ręką. Odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia, przykrywam szmatką.Ciasto dzielę na 4 kawałki, z każdego formuję dłonią placek, najlepiej żeby miał grubość 1 cm.Każdy z placków wychodzi dosyć spory, więc jeśli chcecie go smażyć na patelni a nie w dużym garnku, to patelnia musi
mieć dobre 28 cm i najlepiej żeby była głęboka. Trochę pryska;pPo wyrobieniu dłonią placków przykrywam je szmatką na jakieś 15 minut.Placki smażę na złoty kolor z obu stron, następnie otulam ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.*** DIP ***
Jogurt grecki - małe opakowanie4
rzodkiewkiszczypiorek2 duże ząbki
czosnku polskiego
sól różowa,
pieprz+
ser wędzony - ilość dowolna
Czosnek siekam na drobno,
rzodkiewkę i
szczypiorek również, łączę składniki z
jogurtem, doprawiam do smaku.Usmażone placki smaruję dipem, posypuję
startym serem.



