Wykonanie
Smak dzieciństwa i lata. Pamiętam jak moja babcia je robiła, kiedy spędzałam u niej wakacje. Parowce czy kluski parowe – tak je nazywamy w moich rodzinnych stronach (centralna Polska), ale słyszałam też określenie pampuchy. To kluski robione z
ciasta drożdżowego gotowane na parze. U nas zawsze były podawane na słodko z sosem
śmietanowym.SkładnikiCiasto:
drożdże, 50g
cukier, 100 gletnie
mleko, 250 ml
jajka, 2 sztuki
masło (w temperaturze pokojowej), 50 g
mąka pszenna, ok. 500 gSos:blanszowane
migdały, 50 g
śmietana kremówka (30%), 250 ml
cukier z prawdziwą
wanilią, 10 gDodatkowo:
borówki, 200 gSposób przygotowania
Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami
cukru i 1 łyżeczką
mąki. Wlać około 100 ml letniego
mleka (w temperaturze 37-40 stopni). Całość połączyć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Jajka zmiksować z
masłem, wyrośniętymi
drożdżami i resztą
cukru. Wlać pozostałe
mleko i wsypać 100 g
mąki. Cały czas miksować, dodając stopniowo pozostałą
mąkę. Kiedy ciasto będzie ładnie odchodziło od ścianek miski przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat. Obsypać obficie
mąką. Rozbić palcami w prostokąt o grubości 2-3 cm. Wycinać koła o średnicy 6-7 cm. Układać na desce obsypanej
mąką. Przykryć ściereczką i ostawić na około 30 minut do ponownego napuszenia.Duży garnek zapełnić do połowy
wodą. Na wierzchu ułożyć lnianą, cienką ściereczkę. Owiązać dookoła, tak aby powierzchnia materiału była napięta. Zagotować
wodę. Zmniejszyć ogień do minimum.Na ściereczce w odstępach układać po 4 kluski. Przykryć drugim garnkiem czy metalową miską o takiej samej średnicy. Parować po 5-7 minut lub do tzw. „suchego patyczka”
Migdały uprażyć na suchej patelni. Zmiksować na proszek.
Śmietanę wlać do rondelka. Dodać
cukier i
migdały. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt rzadki można dodać pół łyżeczki
mąki ziemniaczanej wymieszanej z kilkoma łyżkami sosu. Ponownie zmiksować.Kluski ułożyć na talerzu. Polać sosem i posypać
borówkami. Z podanych składników powinno wyjść około 13-15 klusek.