ßßß Cookit - przepis na Marcepanowe 'łapki tygryska'

Marcepanowe 'łapki tygryska'

nazwa

Wykonanie

Fantastyczne słodkie bułeczki dla dzieci :-). Mięciutkie, puszyste, z najsmaczniejszym marcepanowym nadzieniem z mielonych migdałów. Uformowane w kształcie rozkosznych tygrysich łapek.. czy mogłyby być jeszcze słodsze? ;-). Bułeczki są czasochłonne w wykonaniu (każda łapka jest nadziewana pięciokrotnie), ale efekt osłodzi Wasze trudy, polecam!
Składniki na około 13 bułeczek:
300 ml mleka, letniego
60 g masła, roztopionego
100 g cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 duże jajka
560 g maki pszennej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja *), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Przygotować 2 duże płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 13 równych części. Każdy kawałek podzielić na 3 części. Jedna część będzie łapką tygryska, a dwie pozostałe należy podzielić jeszcze raz na pół - będą to jego 4 'palce'. Większą część lekko rozwałkować, na środek nałożyć 2 łyżeczki nadzienia, zlepić i uformować podłużną bułeczkę. Położyć na blaszce i na tej samej zasadzie z 4 mniejszych porcji uformować 'palce' (nadziewając je łyżeczką nadzienia) i ułożyć ściśle wzdłuż dłuższego boku większej bułeczki (powinny się stykać, inaczej się nie skleją).
W taki sam sposób uformować pozostałe łapki tygryska, układając je na blaszce w sporych odstępach - urosną duże. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Po wyrośnięciu posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 17 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Nadzienie marcepanowe:
200 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
1 duże jajko
1/3 szklanki + 2 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dobrze wymieszać łyżką, do połączenia.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
* Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na ciasto drożdżowe w przepisie.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/marcepanowe-lapki-tygryska