Wykonanie
Fantastyczne słodkie bułeczki dla dzieci :-). Mięciutkie, puszyste, z najsmaczniejszym marcepanowym nadzieniem z mielonych
migdałów. Uformowane w kształcie rozkosznych tygrysich łapek.. czy mogłyby być jeszcze słodsze? ;-). Bułeczki są czasochłonne w wykonaniu (każda łapka jest nadziewana pięciokrotnie), ale efekt osłodzi Wasze trudy, polecam!Składniki na około 13 bułeczek:300 ml
mleka, letniego60 g
masła, roztopionego100 g
cukrupół łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów2 duże
jajka560 g
maki pszennej10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżychDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja *), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować 2 duże płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 13 równych części. Każdy kawałek podzielić na 3 części. Jedna część będzie łapką tygryska, a dwie pozostałe należy podzielić jeszcze raz na pół - będą to jego 4 'palce'. Większą część lekko rozwałkować, na środek nałożyć 2 łyżeczki nadzienia, zlepić i uformować podłużną bułeczkę. Położyć na blaszce i na tej samej zasadzie z 4 mniejszych porcji uformować 'palce' (nadziewając je łyżeczką nadzienia) i ułożyć ściśle wzdłuż dłuższego
boku większej bułeczki (powinny się stykać, inaczej się nie skleją).W taki sam sposób uformować pozostałe łapki tygryska, układając je na blaszce w sporych odstępach - urosną duże. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Po wyrośnięciu posmarować z wierzchu
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 17 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.Nadzienie marcepanowe:200 g zmielonych
migdałów2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów1 duże
jajko1/3 szklanki + 2 łyżki
śmietany kremówki 30% lub 36%3/4 szklanki
cukruWszystkie składniki umieścić w naczyniu i dobrze wymieszać łyżką, do połączenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na
ciasto drożdżowe w przepisie.