ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowo-czekoladowy - Buszująca w kuchni

Chlebek bananowo-czekoladowy - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Chlebek bananowy to rodzaj amerykańskiego ciasta. Bardzo czekoladowe, bardzo bananowe, bardzo wilgotne. Pyszne! Najlepiej smakuje drugiego czy trzeciego dnia. Aby je jeszcze bardziej urozmaicić do środka można dodać orzechy lub suszone owoce.
Składniki
Ciasto:
masło, 100 g
czekolada gorzka, 100 g
mleko, 60 ml
cukier, 200 g
jajka, 2 sztuki
mąka pszenna, 230 g
soda oczyszczona, 6 g
sól, szczypta
banany, 3 dojrzałe
Polewa:
czekolada gorzka, 100 g
mleko, 2 łyżki
miód, 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Masło, czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku. Wsypać cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować.
Mąkę, sodę i sól połączyć. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Banany rozgnieść widelcem. Wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Ciasto piec do tzw. „suchego patyczka” przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Przygotować polewę: czekoladę, mleko i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Na wystudzone ciasto wylać polewę i równomiernie rozprowadzić.
Przepis pochodzi z bloga Rustykalna kuchnia .
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/chlebek-bananowo-czekoladowy