Wykonanie
Chlebek
bananowy to rodzaj amerykańskiego ciasta. Bardzo
czekoladowe, bardzo
bananowe, bardzo wilgotne. Pyszne! Najlepiej smakuje drugiego czy trzeciego dnia. Aby je jeszcze bardziej urozmaicić do środka można dodać
orzechy lub
suszone owoce.SkładnikiCiasto:
masło, 100 g
czekolada gorzka, 100 g
mleko, 60 ml
cukier, 200 g
jajka, 2 sztuki
mąka pszenna, 230 g
soda oczyszczona, 6 g
sól, szczypta
banany, 3 dojrzałePolewa:
czekolada gorzka, 100 g
mleko, 2 łyżki
miód, 1 łyżeczkaSposób przygotowania
Masło,
czekoladę i
mleko rozpuścić w rondelku. Wsypać
cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać
jajka i zmiksować.
Mąkę,
sodę i
sól połączyć. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać do masy czekoladowej.
Banany rozgnieść widelcem. Wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą.Ciasto piec do tzw. „suchego patyczka” przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.Przygotować polewę:
czekoladę,
mleko i
miód rozpuścić w kąpieli
wodnej. Na wystudzone ciasto wylać polewę i równomiernie rozprowadzić.
Przepis pochodzi z bloga Rustykalna kuchnia .