Wykonanie
Przepis na ten piernik krąży w internecie już od dawien dawna. Mnie się udało, za grosze, kupić książkę kucharską
Marii Lemnis i Henryka Vitry, w której jest oryginalny przepis na ten piernik staropolski. Piernik ten jest pyszny, niezawodny i rozpływa się w ustach - jednym słowem - polecam, nie zawiedziecie się.To już ostatnie dni na przygotowanie tego piernika. Piernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6ciu) na 'skruszenie'. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co najlepsze - w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię pojawił się ten piernik, to do roboty!Zdjęcie przedstawia 3 dniowe ciasto, po wyjęciu z lodówki :)
'piernik staropolski'Składniki:- 0,5 kg naturalnego
miodu- 250g
masła- 0,5 szklanki zimnego
mleka- 1,5 - 2 szklanki
cukru- 1 kg
mąki pszennej- 3
jajka- 3 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej Dr.Oetker'a- pół łyżeczki
soli- 2-3
torebki przypraw do piernika
Miód,
cukier i
masło podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Ostudzić.
Sodę rozpuścić w
mleku.Dodać stopniowo, wyrabiając ręką lub hakiem w KA,
mąkę,
jajka, rozpuszczoną
sodę,
sól i
przyprawę korzenną. Dokładnie wyrobić.Można dodać garść pokruszonych
orzechów i 3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej.Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało.*********************************************************************************PIECZENIEDojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą część rozwałkować na wielkość blachy, w której będzie pieczony piernik, na grubość ok 5mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C, przez ok 15-20 minut.Zaraz po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją.Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą
orzechową, a nawet marcepanową.Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć deską lub odpowiedniej wielkości książkami.Piernik ten długo zachowuje świeżość, zwłaszcza wtedy, kiedy przechowywany jest w chłodnym miejscu.Przed podaniem (u mnie ok.2-3 dni przed) polukrować lub polać
polewą czekoladową.Idealna
polewa czekoladowa:Składniki:* polewa:- 200g
gorzkiej czekolady- 1-2 łyżki
cukru- 2 łyżki
masła- 200ml
mlekaMleko zagrzać, dodać
cukier i rozpuścić w nim
masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną
czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.Smacznego!___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/