Wykonanie

Cantuccini to rodzaj włoskich
biszkoptów pochodzących z Toskanii. Zawierają bardzo dużą ilość
migdałów. Są dwukrotnie pieczone, dzięki
czemu zyskują niezwykłą chrupkość. Lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis i dodałam
kakao. Zmniejszyłam też ilość
cukru o połowę. Dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie desery to proponuję zwiększyć ją z powrotem. Część
migdałów zamieniłam na
orzechy włoskie. Można również dodać do nich
suszone owoce, np.
żurawinę.
Ciasteczka koniecznie podawać z
kawą lub lampką
czerwonego wina.Składniki
mąka pszenna, 250 gram
kakao, 15 gram
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
cukier brązowy, 70 gram
migdały, 100 gram
orzechy włoskie, 50 gram
jajka, 3 duże sztuki
cukier puder, kilka łyżekSposób przygotowania1. Suche składniki przesiać do miski. Dodać
migdały i
orzechy. Całość połączyć z roztrzepanymi
jajkami w twarde, zbite ciasto. Podzielić na 2 części. Uformować wałki. Obtoczyć w cukrze pudrze. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wyciągnąć i pokroić ukośnie na plastry o grubości 1 centymetra. Ułożyć na blaszce i piec kolejne 4 minuty, po 2 minuty z każdej strony.


green coffee bean extract mainprice generic xanax