Wykonanie
Brownie to popularny deser wywodzący się z kuchni amerykańskiej. Również w Polsce ciasto to ma
grono wiernych miłośników i jest chętnie przygotowywane na różne okazje. Wilgotne i intensywnie
czekoladowe – to najważniejsze cechy, którymi można scharakteryzować ten wypiek.W naszej wersji wzbogaciliśmy je o dodatek
krówkowy, który sprawia, że brownie smakuje obłędnie! Jest to doskonała propozycja dla osób, które nie czują się jeszcze pewne w kuchni i chcą wypróbować nowy przepis. Zobacz, jak przygotować
czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi!
Czekoladowe brownie z masą
krówkowąBrownie
krówkowo-
czekoladowe to lekko zmodyfikowany przepis, który zachwyci miłośników nietradycyjnych połączeń. Taki deser będzie doskonałym dodatkiem do
kawy lub poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości. Jeżeli chodzi o brownie, przepis jest nieskomplikowany i tani. Przygotowanie ciasta nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut i wymaga użycia prostych składników.Składniki:2 tabliczki
Czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel300 g masy krówkowej,20 g
Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel120 g
masła,3 duże
jajka,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,100 g drobno zmielonego,
brązowego cukru,120 g
mąki pszennej,1 łyżeczka
cukru wanilinowego,70 g
orzechów włoskich.Sposób przygotowania:
Masło oraz
czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli
wodnej, aż powstanie jednolita masa. Pozostaw do ostygnięcia, a w tym czasie drobno posiekaj i podpraż na patelni
orzechy włoskie.W wysokiej misce ubij
jajka i
cukier aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj
kakao i powoli dolewaj przygotowaną wcześniej masę z
czekolady. Miksuj całość na średnich obrotach aż wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane.Do powstałej mieszanki dodaj
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy i
mąkę wcześniej przesianą na drobnym sitku. Miksuj jeszcze chwilę, upewniając się, że nie ma grudek. Na końcu dodaj posiekane i podsmażone
orzechy i delikatnie wymieszaj
łopatką, już bez używania miksera.Do foremki lub tortownicy przelej połowę przygotowanego wcześniej ciasta. Następnie na wierzchu rozprowadź masę
krówkową tak, aby nie zatopiła się ona w cieście. Delikatnie rozłóż na to pozostałą mieszankę ciasta i wygładź powierzchnię.Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego foremkę. Piecz przez ok. 35-40 min.Po wyjęciu ciasta poczekaj aż wystygnie. Aby miało bardziej zwartą konsystencję, możesz następnie wstawić je jeszcze do lodówki.Z czym podawać brownie?Ciasto będzie doskonałym dodatkiem do
kawy lub jako samodzielny deser. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je podać z gałką
lodów czekoladowych lub
waniliowych i dodatkiem świeżych
malin lub
wiśni w
syropie. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie
bitej śmietany i oprószenie całości
kakao lub startą
czekoladą.Brownie
krówkowo-
czekoladowe to doskonały deser, jeżeli masz ochotę na szybkie ciasto i nie chcesz ryzykować zakalcem.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/