Wykonanie
Pulpety w sosie
cytrynowym - cypryjskie Giouvarlakia.
Cytryna w tym
sosie jest zdecydowanie dominująca - coś dla jej fanów :)Przygotowanie proste i szybkie - jak zawsze ;)Lemon in the sauce is the main flavor- something for lemon fans :)Prepare is simple and quick - as always ;)Składniki :* 500 g mielonej
wieprzowiny,* 2 jaka,* 1
cebula średniej wielkości,* garść liści
mięty lub 1.5 łyżeczki suszonej,*
sól,
pieprz,* 1/4 szklanki
ryżu długo ziarnistego,* pół szklanki
mąki,* ok 500 - 600 ml
bulionu,* sok z 1 - 1.5
cytryny,* 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,* 2 łyżeczki
mąki kukurydzianej,Ingredients:* 500 g ground
pork,* 2 eggs,* 1 onion medium-sized,* handful mint leaves or 1 . 5 tsp of dried,* salt, pepper,* 1/4 cup long grain rice,* half a cup
flour,* about 500 - 600 ml of broth,* juice of 1 - 1 . 5 lemons,* 2 tbsp chopped parsley,* 2 tsp cornstarch,

Przygotowanie :W misce zmieszaj
mięso, 2
białka od
jajek, startą
cebulę ( ja nie lubię tego robić więc ją bardzo bardzo drobno posiekałam ), drobno posiekane liście
mięsty.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Z masy formuj pulpeciki wielkości
orzecha włoskiego a następnie obtocz je dokładnie w
mące.Gotowe pulpeciki włóż do garnka, zalej gorącym
bulionem ( tak aby zakrył
mięso ) i gotuj około 20 minut.W małej miseczce zmieszaj
żółtka jaj,
sok z cytryny,
mąkę kukurydzianą i odrobinę
bulionu.Zawartość miseczki wlej powoli do garnka, mieszaj do czasu aż sos zgęstnieje, nie zagotuj, dodaj posiekaną
natkę pietruszki.Ja wyjmuje pulpety i wtedy wlewam
żółtka - tak jest łatwiej mieszać :)Smacznego !Preparation :In a bowl, mix the meat, 2 eggs whites, grated onion (I don't like to do that so I chopped onion
very finely), finely chopped leaves mint.Season for taste with salt and pepper.Forming meatballs from meat size of walnut, then dredge them in
flour.Ready meatballs put into the pot,
pour hot broth (broth must covered the meat) and cook about 20 minutes.In a small bowl mix the egg yolks, lemon juice, cornstarch and a little broth.Slowly
pour the contents of small bowl into the pot, stirring until the sauce thickens, do not boil, add the chopped parsley.I removed meatballs and then
pour the yolk - it's easier to mix :)Enjoy it!




A na koniec pomocnik mamusi :)And at the end mommy's helper :)