Wykonanie

P leśniak / skubaniec - to kruche 5cio warstwowe ciasto ( 3 x ciasto kruche + owoce/
dżem + piana z
białek ).Ciasto dzieciństwa Połówka, ja je piekłam i
jadłam pierwszy raz i
powiem Wam szczerze że na pewno nie ostatni !Jest kruche, pyszne, szybkie do zrobienia :) - tak jak lubię !! :DTradycyjnie do środkowej warstwy dodaje się łyżeczkę
kakao - ja go jednak nie cierpię i nie dodałam.Pleśniak - 5-layered shortbread
cake (3 x short pastry + fruit / jam + beaten egg whites).This is my partner childhood
cake, I baked them and ate for the first
time and I'll tell you honestly that is definitely not the last!It is crunchy, delicious, quick to
make :) - the way I like! :DTraditionally middle layer is with teaspoon of cocoa - I hate it and I didn't give.Składniki :

* 3 szklanki
mąki,* 1.5 szklanki
cukru pudru,* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,* 200 g
margaryny,* 4
jajka,
białka oddzielone od
żółtek,* szczypta
soli,* słoik
dżemu malinowego,Ingredients:* 3 cups of
flour,* 1 . 5 cups granulated sugar ,* 2 tsp baking powder* 200 g of
margarine ,* 4 eggs , yolks and whites separately,* pinch of salt* jar of raspberry jam ,Przygotowanie :
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia i szklanką
cukru pudru, dodaj
żółtka i pokrojone
masło.Zagnieć na gładkie ciasto, podziel na 3 równe części i włóż do zamrażarki na godzinę.W
między czasie przygotuj blaszkę o wymiarach 25x33 cm.Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj
masłem i wysyp
mąką.Gdy minie 55 minut, w dużej misce ubij pianę z
białek jajka ze szczyptą
soli kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodaj pozostały
cukier puder.Z zamrażarki wyjmij pierwszą część ciasta, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i rozłóż równo w blaszce.Na wierzchu rozprowadź
dżem.Wyjmij drugą część ciasta, zetrzyj i rozłóż na
dżemie.Na wierzchu drugiej warstwy ciasta rozprowadź ubitą pianę z
białek i przykryj kolejną częścią tartego ciasta.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i piecz około godziny.Ciasto po ostygnięciu możesz posypać
cukrem pudrem.Preparation:
Sieve flour with the baking powder and a glass icing sugar , add egg yolks and chopped butter .Knead to a smooth dough, share into 3 equal parts and put in to freezer for an hour .In the meantime, prepare the baking tin 25x33 cm.Lay off baking paper or smear butter and rash with
flour.When you pass 55 minutes in a large bowl,
whisk the egg whites with a pinch of salt when foam is stiff slowly add remaining icing sugar.Remove first part of dough from freezer , grate on a grater with large holes and spread evenly on a baking
tray .On top put jam .Remove second part of dough, grate and put on jam .At the top spread the whipped egg whites and cover another part of the grated dough.Put into preheated to 180 degrees and bake about an hour.When
cake is cooled down you can sprinkle with icing sugar .