Wykonanie
Rzadko robię omlety, sama nie wiem
czemu - przecież są takie pyszne! Dziś zapraszam na puszysty omlet na słodko. Podajemy go z dowolnym
dżemem - u mnie
dżem morelowy. Można też posypać omlecik
cukrem pudrem.
Składniki: (na jeden duży omlet)2
jajka2 łyżki
mąkiszczypta
soliolej lub
masło do smażenia+
dżem lub
cukier puderSposób przygotowania:1.
Białka oddzielamy od
żółtek,
białka ubijamy ze szczyptą
soli.2. Do ubitej piany dodajemy najpierw
żółtka, dokładnie mieszamy, a
potem mąkę.3. Gotową masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z
olejem. Przykrywamy pokrywką i pilnujemy, by omlet się nie przypalił. Kiedy się upiecze z jednej strony to przekładamy na drugą.4. Gorący omlet smarujemy
dżemem lub posypujemy
cukrem pudrem. Podajemy.
Smacznego :)