Wykonanie
Przedstawiam Wam dzisiaj omlet
biszkoptowy :). Jest w smaku pomiędzy naleśnikiem a
biszkoptem. To danie przyrządza się na śniadanie oraz obiad. W kolejnych postach pokażę inne rodzaje omletów (m. in. klasyczny francuski omlet) ;)Składniki:2
jajka2 łyżki
mąkiszczypta
soliDodatki:
dżemcukier puderPrzygotowanie:Oddzielić
białka od
żółtek.Przesiać
mąkę.Ubić
białka na sztywną pianę ze szczyptą
soli.Zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli
żółtka.Przy najwolniejszych obrotach dodać
mąkę i tylko chwilę miksujemy - do połączenia składników.Rozgrzać patelnię z odrobiną
masła klarowanego.Dodać masę na patelnie i na średnim ogniu usmażyć omleta z dwóch stron. Uważać przy przekładaniu na drugą stronę ;)Podać z ulubionym
dżemem i
owocami posypując
cukrem pudrem.
Smacznego :D