ßßß
Przedstawiam Wam dzisiaj omlet biszkoptowy :). Jest w smaku pomiędzy naleśnikiem a biszkoptem. To danie przyrządza się na śniadanie oraz obiad. W kolejnych postach pokażę inne rodzaje omletów (m. in. klasyczny francuski omlet) ;)Składniki:2 jajka2 łyżki mąkiszczypta soliDodatki:dżemcukier puderPrzygotowanie:Oddzielić białka od żółtek.Przesiać mąkę.Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.Zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli żółtka.Przy najwolniejszych obrotach dodać mąkę i tylko chwilę miksujemy - do połączenia składników.Rozgrzać patelnię z odrobiną masła klarowanego.Dodać masę na patelnie i na średnim ogniu usmażyć omleta z dwóch stron. Uważać przy przekładaniu na drugą stronę ;)Podać z ulubionym dżemem i owocami posypując cukrem pudrem.