Wykonanie
            Oto pierwszy i na pewno nie ostatni przepis na chrust, robi się go bardzo szybko, z podanych składników wychodzi około 35 
ciasteczek. Jest to wersja bardziej wytrawna niż słodka.

Składniki:
mąka (tyle ile zabiorą wszystkie składniki)1 łyżka 
masła4 
żółtka1 
jajkoszczypta 
solidodatkowotłuszcz do smażenia (
smalec lub 
olej)
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Jajko, 
żółtka, 
masło, 
sól dać do miski wymieszać i dodać tyle 
mąki ile przyjmą składniki, zagnieść (ma wyjść ciasto podobne do kruchego). Ciasto uformować w kulkę i mocno zbić je wałkiem do ciasta, następnie ciasto rozwałkować wykrawać z niego prostokąty z podłużnym nacięciem w środku przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Chrust smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu podawać posypane 
cukrem pudrem.