Wykonanie
Oto pierwszy i na pewno nie ostatni przepis na chrust, robi się go bardzo szybko, z podanych składników wychodzi około 35
ciasteczek. Jest to wersja bardziej wytrawna niż słodka.
Składniki:
mąka (tyle ile zabiorą wszystkie składniki)1 łyżka
masła4
żółtka1
jajkoszczypta
solidodatkowotłuszcz do smażenia (
smalec lub
olej)
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Jajko,
żółtka,
masło,
sól dać do miski wymieszać i dodać tyle
mąki ile przyjmą składniki, zagnieść (ma wyjść ciasto podobne do kruchego). Ciasto uformować w kulkę i mocno zbić je wałkiem do ciasta, następnie ciasto rozwałkować wykrawać z niego prostokąty z podłużnym nacięciem w środku przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Chrust smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu podawać posypane
cukrem pudrem.