ßßß
Dziś mam dla Was przepis na sałatkę, którą przygotowałam na imprezę urodzinową - jest idealna na takie okazje ! Szybko się robi, dobrze smakuje i jest sycąca. Kształt makaronu nie ma tu specjalnego znaczenia - daj swój ulubiony :)Today I have for you recipe for the salad, which I prepared for a birthday party - is perfect for such occasions! Fast to make, tastes good and is satisfying. The shape of the pasta doesn't have special meaning - use your favorite :)Składniki : ( na dużą miskę sałatki )* 100 g makaronu pełnoziarnistego,* 1 pierś z kurczaka,* sól, pieprz,* ulubiona przyprawa do kurczaka ( ja dałam domową mieszankę cajun, ale możesz użyć nawet zwykłej papryki w proszku ),* 1 ogórek, pokrojony wzdłuż na 4 a następnie z cienkie plasterki,* 10 rzodkiewek, pokrojonych w półplasterki,* 2 łyżki posiekanego koperku,* około 4 łyżki majonezu,Ingredients: (for a large bowl of salad)* 100 g of whole-wheat pasta,* 1 chicken breast,* Salt, pepper,* Favorite seasoning for chicken (I gave a home made mix of cajun, but you can even use regular paprika)* 1 cucumber, sliced lengthwise into 4 and then with thin slices,* 10 radishes, cut into half-slices,* 2 tbsp chopped dill,* About 4 tbsp mayonnaise,
Przygotowanie :Makaron ugotuj al dente wg wskazówek na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą, poczekaj aż obcieknie.W między czasie pierś z kurczaka umyj, osusz, delikatnie rozbij tak aby miała jednakową grubość.Przypraw solą, pieprzem i swoją przyprawą, usmaż na patelni grillowej, ostudź i pokrój w kostkę.W dużej misce zmieszaj makaron, pierś z kurczaka, ogórka, rzodkiewki, koper, majonez.Dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw na trochę do lodówki.Preparation:Cook pasta al dente according to package directions, drain and pour cold water, let them drain.In the meantime, wash chicken breast, dry, gently beat to have a same thickness.Season with salt, pepper and your favorite seasoning, fry on a grill pan, allow to cool and cut into cubes.In a large bowl, mix pasta, chicken breast, cucumber, radishes, dill, mayonnaise.Season to taste with salt and pepper and allow to sit for a bit in the fridge.