Wykonanie

Pulpetów na blogu nie brakuje, ale nigdy nie mam ich dość.Tak więc kombinuje i dziś z tego kombinowania mojego mamy pulpety z
tymiankiem :)Pyszne pulpeciki bez smażenia w lekkim
śmietanowym sosie !Składniki : ( 3-4 porcje )* 500 g mielonej
wieprzowiny,* 1
żółtko,* garść
bułki tartej,* 1/2
cebuli,* 3 łyżki posiekanego
tymianku,* duża szczypta
soli,* sporo mielonego
pieprzu,* około 1,5 szklanki
bulionu,* 5 łyżek kwaśnej
śmietany,Przygotowanie :
Cebulę obierz i bardzo drobniutko posiekaj.W misce zmieszaj
mięso,
żółtko,
bułkę tartą, posiekaną
cebulkę, 1 łyżkę posiekanego
tymianku, szczyptę
soli i
pieprzu.Z masy formuj kuleczki wielkości piłeczek do pin
ponga, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej
bulionem aby przykrył pulpety i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut.Gdy pulpeciki się upieką wyjmij je z sosu.Do
bulionu dodaj
śmietanę, resztę posiekanego
tymianku, włóż pulpety.* jeżeli lubisz gęste sosy... sos przelej do garnka, dodaj łyżeczkę
mąki kukurydzianej rozpuszczonej w wodzie i zagotuj.Podawaj z
ryżem lub jak ja z
makaronem.
