Wykonanie
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2013_slash_12_slash_makaron-z-pieczonym-serem-camembert-wg/l/-1407037395.jpg)
Sama nie wiem który to już przepis Jemiego na blogu... wiem za to, ze na pewno nie ostatni ! :)Dziś trochę inna wersja
makaronu z
serem! Muszę przyznać, że mi smakuje bardziej :) a dodatek
szpinaku jest mega trafiony!Danie samo zachęca do zjedzenia :)I don't know how many Jamie's recipe I have on the blog ... I do know that for sure not the last! :)
Today a little different version of
macaroni and cheese! I must say I like it
more :) and the addition of spinach is a mega!Dish itself invites you to eat :)Składniki : ( 4 porcje )* 1 opakowanie
sera camembert w drewnianym opakowaniu ( 250g ),* 2 ząbki
czosnku, pokrojony w plasterki,* gałązka świeżego
rozmarynu, listki oderwane od
lodygi,*
sól i
pieprz,*
oliwa z oliwek,* 100 g
parmezanu ( ja dałam 80, bo 100 wydawało mi się za dużo ), starty,* 400 g
makaronu rigatoni,* 150 g
świeżego szpinaku,Ingredients: (4 servings)* 1 package of
Camembert cheese in a wooden container (250g),* 2 garlic cloves, sliced,* 1 sprig fresh rosemary, leaves only,* salt and pepper,*
olive oil,* 100 g
Parmesan cheese (I gave 80 because 100 seemed to be too much), grated,* 400 g pasta rigatoni,* 150 g fresh spinach,
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2013_slash_12_slash_makaron-z-pieczonym-serem-camembert-wg/l/874209094.jpg)
Przygotowanie :Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Ser rozpakuj, wyjmij z papieru / foli, włóż z powrotem do drewnianego opakowania. W skórce na wierzchu wytnij duże koło i je zdejmij.
Czosnek ułóż na
serze.Dodaj listki
rozmarynu, szczyptę
soli i
pieprzu.Polej
oliwą z oliwek i delikatnie przyciśnij.Wstaw do nagrzanego piekarnika ( postaw
ser na talerzyku, bo z mojego trochę kapało ) i piecz 25 minut.Wstaw
wodę na
makaron, który powinien zacząć się gotować 10 minut przed końcem pieczenia
sera.Gdy
makaron będzie już gotowy, dodaj do niego
szpinak i gotuj przez chwilkę.Odcedź zostawiając trochę
wody, nie przelewaj
makaronu zimną
wodą.Do gorącego
makaronu ze
szpinakiem dodaj starty
parmezan i zamieszaj.Jeżeli sos będzie za gęsty dodaj odrobinę
wody z
makaronu.Dopraw
solą i
pieprzem.Podawaj razem z upieczonym
serem.Możesz nim polać
makaron lub postawić na
stole aby każdy częstował się sam.Zrobiłam dodatkowo grillowaną
pierś z kurczaka, bo
mięso musi być :P
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2013_slash_12_slash_makaron-z-pieczonym-serem-camembert-wg/l/1045536085.jpg)
Preparation:Heat up oven to 180 degrees.Unpack Cheese, remove the paper / foil , put cheese back into the wooden packaging.On top of cheese , cut a large circle and take them off .Put garlic on the top of cheese .Add rosemary leaves, pinch of salt and pepper.
Pour olive oil and gently press .Put into preheated oven ( put cheese on a
plate , because my cheese was dripping a little bit ) and bake for 25 minutes.Put water for pasta , which should begin to cook for 10 minutes before end of baking cheese.When the pasta is ready, add the spinach and cook for a minute.Drain , leaving a little bit of water, do not
pour the pasta with cold water.To the hot pasta with spinach add grated
parmesan and stir .If the sauce is too thick add a little bit of water from the pasta.Season with salt and pepper.
Serve with baked cheese.You can
pour cheese on the pasta or put it on the table so that everyone can treat themselves.I made extra grilled chicken breast, because the meat must be : P
![](/Data/Images/www.jusiagotuje.pl\2013_slash_12_slash_makaron-z-pieczonym-serem-camembert-wg/l/-2114896079.jpg)