Wykonanie
Ciekawe połączenie
makaronu i
pora. Ekspresowy obiad na środek tygodnia :)Składniki :* 100 g
makaronu Linguine,* 1 duża
pierś z kurczaka,*
sól,
pieprz,
papryka słodka/ pikantna,* 2 łyżki
mąki,*
oliwa,* 2 łyżki
masła,* 2 ząbki
czosnku,* 1/2
pora,* 1/3 szklanki
bulionu,* 1 łyżka
soku z cytryny,* 2 łyżki
natki pietruszki,Przygotowanie :
Makaron ugotuj wg zaleceń producenta w osolonej wodzie.Podczas gotowanie
makaronu przyszykuj pierś do smażenia.Pierś przekrój wzdłuż na pół, delikatnie rozbij, oprósz
solą,
pieprzem i
papryką ( słodką lub pikantną - jak lubisz).
Mięso obtocz w
mące, odłóż na bok.
Pora przekrój wzdłuż na pół a następnie w cienkie paseczki, dokładnie umyj.Odlej
makaron i utrzymuj ciepły.Na patelni rozgrzej
oliwę i smaż
kurczaka 3 minuty z każdej strony.W garnku po gotowaniu
makaronu rozgrzej łyżkę
masła, dodaj
czosnek i pokrojonego
pora, delikatnie
posól, podsmażaj przez 4 minuty.Dodaj
bulion i
sok z cytryny, gotuj 3 minuty.Wyłącz ogień, dodaj łyżkę
masła, posiekaną
natkę pietruszki i
makaron, dokładnie wymieszaj.Podawaj z
kurczakiem.
