ßßß
Schab w sosie chanowym... Danie, które kojarzy mi się z moją podstawówką .. Jeden z ulubionych szkolnych obiadów, do tego ziemniaki, jajko ugotowane na twardo i fasolka szparagowa - połączenie idealne.Przepis jest bardzo prosty ;)
Składniki :* 6 kotletów schabowy,* sól, pieprz,* 1/2 szklanki maki,* 2 łyżki oliwy,* 1 kostka rosołową ( ja użyłam warzywnej),* 150 g chrzanu ze słoiczka,* 1 liść laurowy,* 1 ziele angielskie,* 1 łyżka śmietany,* 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu ( niekoniecznie ),
Przygotowanie :Kotlety delikatnie rozbij tak aby nadal pozostały grube.Posól, popieprz, obtocz w mące i podsmaż na oliwie na rumiany kolor z obu stron.Przełóż mięso do garnka, zalej wodą tak aby zakryła mięso, dodajkostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie oraz połowę chrzanu.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, co jakiś czas sprawdzając czy woda nie wyparowała, w razie potrzeby dolej wody.Gdy mięso będzie miękkie dodaj resztę chrzanu i zagotuj, dodaj śmietanę.* Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodaj łyżkę m ą ki rozmieszanej w wodzie i ponownie zagotuj sos.