ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: przekładane ciasto chałwowe

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: przekładane ciasto chałwowe

nazwa

Wykonanie

Ciasta z chałwą w mojej rodzinie są tak lubiane, że z każdym następnym stwierdzamy, że było najlepsze. W tym wypadku oczywiście też tak było i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie chałwę to musicie je zrobić. Cienkie mocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują!
Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce.
Składniki: na ciasto:
500 g mąki
4 łyżki kakao
1 jajko
4 łyżki miodu
180 g cukru pudru
100 g masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka sody na krem:
600 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
150 g masła
150 g chałwy sezamowej waniliowej na polewę:
150 g chałwy sezamowej waniliowej
100 g masła
100 g cukru pudru
4 łyżki mleka
Miód, cukier puder, kakao i masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć i lekko przestudzić.
Mąkę wymieszać z sodą, wbić jajko i wlać ciepłą masę kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę.
Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-7 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika każdy blat przedzielić na dwie części (później ciasto będzie twarde i się pokruszy). Boki wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu.
Połowę mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po tro chę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę.
Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki.
Mleko, masło i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić pokruszoną chałwę i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
Kiedy polewa będzie gęsta wyłożyć ją na ciasto. Wierzch posypać okruszkami ciasta. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień.
Źródło przepisu na blaty kakaowe- kilk
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/przekadane-ciasto-chawowe.html