Wykonanie

Ciasta z
chałwą w mojej rodzinie są tak lubiane, że z każdym następnym stwierdzamy, że było najlepsze. W tym wypadku oczywiście też tak było i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie
chałwę to musicie je zrobić. Cienkie mocno
kakaowe blaty, krem
chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze
kubki smakowe zwariują!Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce.Składniki: na ciasto:500 g
mąki4 łyżki
kakao1
jajko4 łyżki
miodu180 g
cukru pudru100 g
masła4 łyżki
mleka1 łyżeczka
sody na krem:600 ml
mleka2 opakowania budyniu
waniliowego2 łyżki
cukru150 g
masła150 g
chałwy sezamowej waniliowej na polewę:150 g
chałwy sezamowej waniliowej100 g
masła100 g
cukru pudru4 łyżki
mleka
Miód,
cukier puder,
kakao i
masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć i lekko przestudzić.
Mąkę wymieszać z
sodą, wbić
jajko i wlać ciepłą masę
kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę.

Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-7 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika każdy blat przedzielić na dwie części (później ciasto będzie twarde i się pokruszy). Boki wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu.

Połowę
mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i
cukier. Wlać na wrzące
mleko i ugotować
budyń. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po tro chę budyniu a na końcu pokruszoną
chałwę.

Krem
chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki.
Mleko,
masło i
cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić pokruszoną
chałwę i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.

Kiedy polewa będzie gęsta wyłożyć ją na ciasto. Wierzch posypać okruszkami ciasta. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień.

Źródło przepisu na blaty
kakaowe- kilk